Akıllı telefon pazarında kamera teknolojilerine büyük yatırımlar yapılıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle teknoloji şirketleri donanımların boyutlarında küçülmede çığır açıyor. Daha küçük yer kaplayan ancak daha büyük yeteneklere sahip kamera sensörleri giderek artıyor.

Daha çok akıllı telefonlar için üretimlerde bulunan OmniVision, medikal hastane alanda da öncü bir şirket. Firma dünyanın en küçüğü olarak gösterilen yeni bir kamera sensörünü tanıttı. Sensör o kadar küçük ki bir kum tanesi ile karşılaştırılıyor.

Bu ufak kamera RGB Bayer arkadan aydınlatmalı bir yonga seti kullanarak 40.000 piksel renkli bir görüntü oluşturuyor. Kameranın çözünürlüğü nispeten düşük gibi olsa da, bu özel kamera, insan vücudundaki en küçük damarların içinden bile geçebilecek ve cerrahlara tanılar için yardımcı olacak şekilde tasarlanmış durumda. Kamera teknolojileri gelişmeden önce cerrahlar bu işlemleri ya görmeden yapıyorlardı ya da oldukça düşük çözünürlüklü fiber optiklerden yararlanıyorlardı.

California merkezli OmniVision Technologies Inc. tarafından üretilen bu sensör, 120 derecelik geniş bir görüş alanına sahip ve 3 ila 30 mm genişletilmiş bir odak aralığı var. Görüntü dizisi saniyede 30 kareye kadar 200×200 çözünürlüğünde görüntü ve video çekebiliyor ve minimum parazitlenme ile bu görüntüleri 4 metreye kadar iletebiliyor.

Editör: TE Bilisim