Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

1990’larda Yugoslavya’daki savaşlar sırasında Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daçiç, o zamanlar Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç’in sözcüsüydü. 1990’larda elini kana bulaşan Daçiç onun gibi olan veya yolsuzlukla suçlanan kişilerden vazgeçemiyor. Bunlar arasında Daçiç’in Polis Bakanı olduğu sırada Kabine Ofisi Başkanı Branko Lazareviç, silah satıcısı Slobodan Tesiç’e yakın ve ona bağlı olan Dışişleri Bakanlığı’nın şu anki Siyasi Direktörü Zoran Vujiç, “Valijja” olayında suçlanan Daçiç’in partisinde, en yakın ortaklarından Vladan Zagraca da var.

Lazareviç, Darko Saric’in narko-klanına resmi sırları açığa vurmakla berat etmişti, ancak birkaç hafta sonra bu konuşmaların yapıldığına dair kanıtlar ortaya çıktı. Krik portalı tarafından yayınlanan bir ses kaydında Lazareviç, Rodoljub Raduloviç-Misha Bananen ile konuştuğunu duyurmuştu. Burada Lazareviç yakın arkadaşı Sharic’in araştırılıp araştırılmadığını bir kez daha kontrol edeceğini söyledi. Savcılık, bu konuşmaları Daçiç’in halkının mafyaya bilgi sağladığının temel kanıtı olarak nitelendiriyor, ancak Yargıç Danko Lauseviç onları mühürleyerek süreçten çıkardı.

DAÇİÇ MAFYAYA HİZMET EDİYOR

Sırp gazetesi Kurir’in yaptğı bir haberde Vujiç ise, Daçiç’in Bakanlığı’nda siyasi yönetici olarak görevine getirilmesi için, silah tüccarı Slobodan Tesiç’in büyük etkisi olduğu belirtildi. Teşiç, Birleşmiş Milletler tarafından Liberya’ya silah ihracatı yaptırımlarını ihlal ettiği için kara listeye alınmıştı. Daha doğrusu Tujiç dünya çapında silah ticareti yapan ve Şili’de yaşayan Vujiçev’in kardeşidir. Daçiç’in bu tür biyografileri olan insanlar tarafından kuşatıldığı, Hukukun Üstünlüğü Merkezi’nden Ivan Niniç de doğruluyor. Ivan Niniç, “Lazareviç ve Zagraca aleyhine suçlamalar, onların beraat edilmesine rağmen, Daçiç’in yakın çevresinde mafyanın ihtiyaçlarına çalışan insanlar olduğunu kanıtlıyor. Mülk haritasına, yaşam tarzına bakarsanız, bu insanların kendi maaşlarıyla yaşamadıkları açıktır. Bu, Daçiç’in diğer işler karşılığında çeşitli avantajlara sahip olduğunu göstermektedir. Ve bu insanlar hakkında mahkemelerde işlem yapılmaması sistemin zayıflığını gösterir.” dedi.

Editör: TE Bilisim