FETÖ’ye İstanbul’da açılan ilk davayla, örgüt üyeleri ilk kez hâkim karşısına çıkacak. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülecek duruşmaya, davanın müştekileri de çağrıldı.

Tahşiye Yayınevi’nin sahibi Mehmet Nuri Turan’ın şikâyeti üzerine 2014’ün Aralık ayında, 2009’da ”Tahşiyeciler” grubuna yönelik operasyonda, “suç ve delil uydurdukları”, “şüphelilere kumpas kurdukları” iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

O dönem Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü olan Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, “Sungurlar” dizisinin yapımcısı Salih Asan, dizinin yönetmeni Engin Koç, “Tek Türkiye” dizisinin senaristi Ali Kara ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder’in de aralarında bulunduğu 31 kişi gözaltına alındı. Aralarında Karaca’nın da yer aldığı 4 kişi tutuklanırken, Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklandı.

Soruşturmanın 2. dalgasında ise 17 Haziran’da, 15 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 20 polisten 4’ü tutuklandı.

Soruşturmanın 3. dalgasında da “suç ve delil uydurdukları”, “kumpas kurdukları” iddia edilen 8 polisten, aralarında rütbelilerin de yer aldığı 7’si yakalandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Gülen ve Karaca ile eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün’ün de bulunduğu, 33 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayı 17 Eylül’de tamamladı.

Bu şüpheliler hakkındaki iddianame hazırlayan savcılık, Ekrem Dumanlı ile söz konusu Tahşiye grubuna yönelik operasyondaki polislerin yer aldığı şüphelilerle ilgili dosyayı ise ayırdı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu tarafından ertesi gün onaylanan iddianame, terör suçlarına bakmakla görevli İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 398 sayfalık iddianamede, 64 kişi mağdur ve müşteki olarak yer aldı.

İddianameyi 2 Ekim’de kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bir numaralı şüpheli Fethullah Gülen hakkındaki yakalama emrini kaldırdı ve “kaçak olması ve kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması” gerekçesiyle yokluğunda tutuklama kararı verdi. Mahkeme, Gülen için Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılması amacıyla Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına da hükmetti.

Mahkeme, davanın duruşmalarının Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yapılmasını kararlaştırdı. Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “silahlı terör örgütü kurma ve üye olma” suçlarından beraat eden Mehmet Doğan’ın da aralarında bulunduğu bu dosyanın müştekileri de duruşmaya çağrıldı. İSTANBUL

Editör: TE Bilisim