Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

AB Dış Politika Sözcüsü Peter Stano, Euronews Arnavutluk’a diyaloğun yeniden başlaması için henüz bir tarih belirlemediklerini söyledi.

EPIK enstitüsü müdürü Demuş Shasha’ya göre, Avrupa elçisi Miroslav Lajcak’ın Priştine ve Belgrad’ı ziyareti, Kosova’daki Sırp Belediyeler Birliği kurulması iki ülke arasındaki diyaloğu ilerletmede önemli bir sorun olmaya devam ettiğini ifade etti. Ancak Shasha’ya göre Amerika’daki seçimlerin sonucu da bu süreçte önemli. Demush Shasha, “Şimdi beklediğimiz şey, Sırbistan’daki hükümetin anayasası, ABD seçimlerinin sona ermesi ve özellikle oradaki seçimlerden sonra, anlaşmanın sonuçlandırılmasına yönelik artan bir dinamik göreceğiz, çünkü Makedonya-Yunanistan isim meselesinden sonra, şimdi de Balkanlar’ın hareket ettiği son mesele Kosova-Sırbistan diyaloğudur.” dedi. Kosova Demokrasi Enstitüsü’nden Jeta Krasniqi, ABD’nin diyalogdaki rolünün yeri doldurulamaz olduğunu tahmin ederek, “ABD başından beri bu sürecin içindeydi ve gördük ki şimdi aslında siyasi bir anlaşmaya varılmadığı, ancak ekonomik normalleşme olduğu tartışılsa da, yine de taahhütlerde bulunmayı başardılar.” diye konuştu.

Jeta Krasniqi, Kosova için Sırbistan tarafından tanınmanın, ülkeyi Avrupa perspektifine, AB’den 5 tanımayan ülkenin engelinin kaldırılmasına ve BM üyeliğine götüren bir yol olması gerektiğini belireterek, “Kosova’nın BM üyeliği Amerikan desteği olmadan yapılamaz, bu nedenle Kosova’nın ortaklarla çalışması çok gereklidir, ancak ilk olarak kendi pozisyonuna sahip olması ve bu pozisyon için ortaklarla lobi yapması çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

BİRLİĞE İHTİYACI VAR

EPIK enstitüsü müdürüne göre, Sırbistan’daki Vuçiç, mecliste 2/3 oranında bir oy oranına sahip iken, Kosova’daki Hoti sadece basit bir çoğunluğa sahip olduğundan dolayı Kosova’nın final için daha fazla çalışma yapması gerekiyor. Çünkü her uluslararası anlaşması milletvekillerinin oylarının 2 / 3’ünü alması gerektiğini hatırlatan Demush Shasha, “Bu nedenle, önümüzdeki aylarda önemli ilerleme kaydedebilmek için Kosova’da siyasi bir fikir birliğine varmak için daha fazla hazırlık yapılması gerektiğini düşünüyorum.” sözlerine yer verdi.

Brüksel’deki liderler düzeyindeki son toplantı, Washington anlaşmasının imzalanmasından 3 gün sonra 7 Eylül’de yapıldı.

Editör: TE Bilisim