İranlı eski bir diplomat olan Emir Musevi, Suriye’deki çatışmalar sırasında esir alınan bazı DEAŞ mensubu esirlerin Esed rejiminin ordusuna katıldığını iddia etti.

Musevi, ABD saldırısında hayatını kaybeden İranlı general Kasım Süleymani’yle ilgili Lübnan’ın el-Meyadin televizyonuna açıklamalarda bulundu.

HAMANEY TAVSİYE ETMİŞ

Musevi, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, Devrim Muhafızları Ordusu ile bölgede İran adına savaşan güçlere, DEAŞ militanı dahi olsalar kendilerine karşı savaşan güçleri öldürmemelerini; bunun yerine esir alarak “ıslah etmelerini” tavsiye ettiğini aktardı.

Bu tavsiyenin, Suriye’deki bazı DEAŞ’lı esirlerin rejim saflarına katılmalarına vesile olduğunu anlatan Musevi, “Suriyeli gençlerden oluşan bazı DEAŞ’lı esirler, hatalarını anlayınca günahlarına kefaret olması için Esed’in saflarında Deyrizor’un kurtarılmasında yer aldı” ifadelerini kullandı.

“DİĞER TEKFİRCİLERİ YENDİLER”

DEAŞ militanlarının hata yaptıklarını anladıkları için bu noktaya geldiklerini dile getiren Musevi “Rejim, bu güçlerden Suriye topraklarını kurtarmak için istifade etti ve DEAŞ’lı esirler diğer tekfirci güçleri yendi” dedi.

SULEYMANİ’NİN SUUD SEMPATİSİ

Süleymani’nin, İran’ın bölgesel konularda sık sık karşı karşıya geldiği Suudi Arabistan hakkında ılımlı görüşlere sahip olduğunu belirten Musevi, “O, her zaman Suudilere yardımcı olmamız gerektiğini söylerdi. Çünkü Suudilerin hem kendilerine hem de bölgeye zarara neden olan tehlikeli yanılsamalara sahip olduğunu anlatırdı. (Süleymani) Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ya da Bahreyn’den gelen güvenlik yetkilileriyle iletişim kurmayı ve onların görüşlerini dinlemeyi severdi” dedi.

Editör: TE Bilisim