Bu yıl 6.sı gerçekleştirilen Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın ödülleri, Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde sahiplerini buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, Esenler Belediyesi’nin katkıları, Siyer Vakfı’nın organizasyonu ile gerçekleşen program, sınırlı davetlinin katılımı ile maske, mesafe, hijyen kurallarına uyularak gerçekleşti. Program, Hafız Osman Bostancı’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Törene, Kültür Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ve Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım da katıldı.

ONUR ÖDÜLÜ AHMET ULUÇAY’A İTHAF EDİLDİ

Açılış konuşmasını yarışmanın proje koordinatörü Cemil Nazlı’nın gerçekleştirdiği programda usta sanatçı Hasan Kaçan, onur konuğu olarak merhum yönetmen Ahmet Uluçay’a ithafen yönetmen Nuray Kayacan’a plaket verdi.

BU İŞ BİR CİHAT

Yarışmanın bu yıl altıncı kez gerçekleştirilmesine rağmen alanda halen ısınma turlarında olduklarını aktaran Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, “Ümit ediyorum ki buradaki gayret ve çalışmalar, çok güzel hizmetlere vesile olacak. Biz bu hizmeti 6 yıldır Siyer Vakfı çatısı altında yürüttük. İlk bu yola çıktığımızda ‘Hocam senin ne işin var sinemada’ diyenler vardı. Halen de var. Ama ben bu işin bir cihat olduğuna inananlardanım ve gerçekten bu çağda İslam adına bir şeyler söylenecekse bu anlamda en güçlü alanlardan birisinin sinema olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

SİNEMA RUH DÜNYAMIZIN BİR YANSIMASIDIR

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, sinemanın ruh dünyamızın yansıması olduğunu belirterek, “Esenler olarak, Hz. Peygamber’e ithaf edilen bir programa ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Bizim medeniyetimizin büyük bir tefekkürü var. Bu tefekkürün tecessüm edilmiş haline kültür diyoruz. Tefekkürü olan bir milletin çocukları olarak, tecessümümüz de kültür-sanattır. Ruh dünyamızdaki yansımaları ekrana yansıtabilirsek, gönülden bağlar kurabiliriz. Gönülden kurabileceğimiz bağlara vesile olan bu programda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ADINA FİDAN

Göksu konuşmasının ardından, salgını yaşadığımız bu günlerde büyük fedakârlıklarıyla takdir toplayan sağlık çalışanlarımız adına Dr. Aytekin Coşkun’a  bir şükran plaketi ile yine sağlık ordumuz adına dikilen fidanların sertifikası takdim etti.

“Son yüzyılın kültür aktarımındaki en kıymetli aracı sinemadır” diyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, şu sözleri söyledi:

“Kültür, koruyarak yaşatılmak üzere, önce tarihi mirasımızı restore etmekle başlar. Ülkemizde binlerce eser korunmaya gayret ediliyor. Buna ‘somut miras’ diyoruz. Bir de somut olmayan miraslarımız, bizi biz yapan değerlerimiz var. Hayatımızın içine kattığımız duygularımız, inançlarımız ve medeniyetimiz… Bunları kitaplarda muhafaza ederiz. İşte bu yüzden eski eserler, yazmalar kıymetlidir. Tiyatro ve müzik, bunların bizlere aktarılmasını sağlayan en kıymetli yöntemlerdir. Bir de ‘yedinci sanat’ sinema var… Son yüzyılın kültür aktarımındaki en kıymetli aracıdır. Müzik, tiyatro, edebiyat, kurgu her şeyi içinde barındırıyor. Milyonlara çektiklerinizi ulaştırabiliyorsunuz. Kültür hayatını gelecek nesillere ve kendi tanıtımınızı yapmak üzere en etkili araç sinemadır.”

Demircan, konuşmasının ardından jüri üyelerine fidan sertifikalarını takdim etti.

63 ÜLKEDEN 574 ESER YARIŞTI

Bu yıl ‘Aile’ teması ile yapılan yarışmada, ulusal ve uluslararası olmak üzere 2 ayrı bölüm, 4 ayrı kategoride toplam 8 en iyi esere ödül verildi. 63 ülkeden toplam 574 eser ile en yüksek katılımcıya ulaştığı yarışmaya bu sene  eklenen ‘belgesel’ kategorisi de ayrı bir renk kattı.

100 BİN TL ÖDÜL DAĞITILDI

Prof. Dr. Şükrü Sim, Ayşe Şener ve Cihan Aktaş’tan oluşan jürinin seçimlerine göre “Kurmaca”, “Belgesel”, “Senaryo” ve “Animasyon” kategorilerinde  toplam 100 bin TL ödül dağıtıldı.

Ödüllü filmler şöyle:

Ulusal Bölüm En İyi Senaryo “Cemre” Nuri Cihan Özdoğan

Ulusal Bölüm En İyi Animasyon Senaryo “Baca” Mehmet Akif Güler

Ulusal Bölüm En İyi Belgesel “Yeni Baştan” Taha Ovacı

Ulusal Bölüm En İyi Kurmaca “Yağmur Olup Şehre Düşüyorum” Kasım Ördek

Uluslararası En iyi Senaryo “Code Name Red Crow” Giorgio Marconi

Uluslararası En iyi Animasyon “Renaidance” Zhie Yang-Wenjie Wu-han Chen

Uluslararası En iyi Belgesel “Malekia” Mohammedbagher Shahin

Uluslararası En iyi Kurmaca “Lunchbox” Demet Derelioğlu Aran

Editör: TE Bilisim