Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Kosova siyasi anlamda hareketli bir yıl geçirdi. Kovid-19 salgının etkisiyle de sarsılan ülkede yaşanan gelişmeler Balkanlar’daki gündemin en hararetli tartışıldığı ülke olarak Kosova’yı öne çıkardı. Yaşanan siyasi krizler sebebiyle 2020 yılında 3 başbakan gören ülkede siyasi arenada kaos devam ediyor. Kosova’da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı (BIRN) Kosova direktörü Jeta Xharra, Kosova’da 2020 yılında bir “Yunan draması” yaşandığı değerlendirmesinde bulundu. Xharra, “Bence bir Yunan dramasıydı çünkü üç farklı başbakanla karşılaştığımız bir yıl daha olmadı. Yıla Ramush Haradinaj ile başladık, ardından Albin Kurti ile devam ettik ve Avdulla Hoti ile ‘bir kararla bitirdik. Anayasa mahkemesi, bu üçüncüsünün hükümeti geçerli olmadığını karar verdi.” ifadelerini kullandı. Muhtemelen Kendin Karar Al (Vetëvendosje) bir sonraki seçimlerin galibi olacak ve Xharra’ya göre bu parti iktidardayken, Kosova’da güçlü bir şekilde yönetmeye hazır olduğuna dair yeterince argüman verdi.

50 GÜNDE DEĞİŞİKLİK OLAMAZ

Jeta Xharra, “Herhangi bir partinin 50 gün içinde değişiklik yapmasını beklemek haksızlıktır. Vetëvendosje üç şehirde hüküm sürdü, Priştine’de 5 yıl, Prizren’de üç yıl ve Mitrovica’da yaklaşık 1 yıl geçirdi. Bana göre, bu üç belediye yerel liderlikte çığır açan bir değişiklik yaşamadı” dedi. Xharra, Kosova’da Vetevendosje’nin siyasi düşmanları bile, güçleri varsa ne yapacaklarını görmek için% 50 almalarını istiyor. LDK, son seçimden çıkan ikinci güçtü, ancak Vetevendosje ile hükümette kalma sözünü tutmadı. Jeta, LDK’nın sözünü tutmaması onu cezalandıracağını düşündüğünü belirterek, “Seçmen LDK’yı cezalandırmak zorunda, belki fazla değil, ancak önceki seçimlere göre onların daha az milletvekili olacak” diye konuştu.

“SIRP BELEDİYELER BİRLİĞİ” KURULABİLİR

Kosova, Sırbistan ile müzakerelere devam ediyor ve Biden’in ABD seçimlerindeki zaferinden sonra, herkes bu görüşmelerin Biden’in Kosova hakkındaki iyi bilgisi nedeniyle daha iyi gideceğini kaydeden Xharra, “Evet, Kosova’yı tanıdıklarından ABD ile işbirliği yapmak daha kolay olacak. Ama bir sonraki endişem, siyasi sınıfın getirdiği girdap nedeniyle, Sırp Belediyeler Birliği kurulması anlaşmasının uygulanmasını isteyecekler.

Editör: TE Bilisim