Sırbistan ile Kosova, Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğundaki diyalog sürecinin devam etmesini istiyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için sürdürülen diyalog süreci kapsamında Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Brüksel’de AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Vucic, Sırbistan’ın her zaman diyalogu sürdürmekten yana olduğunu belirterek “Ülkemizdeki baskılara rağmen gelecek ve uzlaşı hakkında konuşmaya hazırız” dedi.

ORDU KURAMAZSINIZ!

Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj’ın bu ay içinde Kosova ordusunun resmen kurulacağına ilişkin açıklamasını değerlendiren Vucic, bu adımın uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu savundu. Avrupalıların, Sırbistan’ı Kosova’nın kuzeyindeki enerji ağının dışında bırakmaya ve Makedonya, Arnavutluk ve Karadağ’a elektrik enerjisi ulaştırma hakkını elinden almaya çalıştığını ileri süren Vucic, Kosova’nın kuzeyinin elektrik ihtiyacını Sırplara ait barajlardan karşıladığını söyledi. Priştine yönetimini “hukuka aykırı” kararları nedeniyle uyaran Vucic, “Eğer bu tür bir enerji kaosu yaratmaya çalışırsanız, Sırbistan’ın size verecek bir cevabı olur. Ülkemizi ve halkımızı düşündüğünüz gibi ezmenize izin vermeyiz” dedi.

“BELGRAD DİYALOGDAN KORKMAMALI”

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi ise Belgrad yönetiminin diyalogdan korkmaması gerektiğini söyleyerek diyalog süreci kapsamında hukuki bağlayıcılığı olan nihai bir anlaşmaya varma ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti. Diyalog sürecinde zor konuların ele alınacağını belirten Thaçi, Kosova ile Sırbistan arasındaki olası bir barış anlaşmasının her iki ülkenin de çıkarına olacağını kaydetti. Thaçi, hiçbir müzakerenin ültimatomlarla sürdürülmediğini vurgulayarak “Biz yapıcı bir tutum sergileyeceğiz. Kosova’nın tanınması ve BM’ye üyeliği konusundaki kararlılığımızı da sürdüreceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilisim