Biriken ödemelerin takibi ve durumu hakkında bilgi almak için SGK’nın resmi internet sitesinden SGK borcunuzu sorgulayabilirsiniz. İşverenler SGK borç sorgulama işlemini yapabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesine girilir, İşverene özel kimlik numarası ve şifre yazılır Güvenlik kodu bölümüne ekranda bulunan kod yazılır, Tüm bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra sisteme giriş yapılır Açılan sistemde işverene ait tüm SGK borçları görüntülenebilir. Bu borçların hangi döneme ait olduğunu, kimin adına olduğunu, statüsünü ve bütün detaylı bilgilerini öğrenmek mümkündür.

Yukarıda belirtilen adımları takip ederek tüm işverenler SGK borç durumlarını ve eskiye dönük ödemelerini görebilirler. SGK şifresi alabilmek için işyerinin tüm evraklarının tamamlanmış olması gerekmektedir. Tüm evraklar tamamlandığı halde şifreniz bulunmuyorsa en yakın Sosyal Güvenlik Kurumundan şifrenizi alabilirsiniz.

SGK Prim Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Çalışan kişiler SGK prim borçlarını E-Devlet üzerinden kolaylıkla sorgulayabilmektedir. SGK prim borçlarını sorgulamak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şöyledir;

C kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapılır

Arama çubuğuna “Genel Sağlık Sigortası Tescil Ve Prim Borcu Sorgulama” yazılarak aratılır Ardından çalışan kişinin adına ait tüm primleri ve varsa borçları görüntülenebilmektedir.

Ayrıca E-Devlet sistemi üzerinden toplam prim günleri de görülebilmektedir. Bağlı olunan sigorta koluna göre 4A/ 4B/ 4C hizmet dökümü de görüntülenebilmektedir. Toplam prim sayısı ve aylara bölünmüş prim sayısı da yine bu şekilde görüntülenebilir.

SGK Borçları Nasıl Ödenir?

Geçmiş gün ödemelerini geciktirmeden yapmak son derece önem taşır. Çalışanların emekli olabilmesi için SGK borçlarının, primlerinin mümkün olduğunca vaktinde ödenmesi gerekmektedir.  Öncelikle SGK borç ödemelerini gerçekleştirebileceğiniz yöntemler şöyle:

SGK kart ile prim ödeme sisteminden kredi kartı ile, SGK ile anlaşması bulunan tüm bankalar, Bankaların mobil şubelerinden, İnternet bankacılığı sisteminden, Anlaşması bulunan bankaların ATM’lerinden ödenebilir.

Borcun sahibi olan kişi kimlik numarası ve şifresi ile E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “4A işveren tahsilatları ve sorgu tipi” seçeneğine tıklayarak istenilen borcun ödemesi gerçekleştirilebilir.

SGK İşveren Prim Ödemesi Nasıl Yapılır?

İş sahipleri ödemelerini yapmak için yine E-Devlet kapısını kullanabilirler. Ancak bu noktada unutulmaması gereken detay, ödemelerinizi SGK da kayıtlı olan 26 haneli işyeri sicil numarası ile yapılması gerektiğidir. Borç sorgulaması yaparken de aynı şekilde sicil numaranızı boşluk bırakmadan yazmanız gerekmektedir. Borç türüne göre E-Devletten farklı sekmelerin açılması gerekmektedir. Borç türüne göre açılacak sekmeler aşağıdaki gibidir:

Cari prim borçları için SGK ödemeleri- SGK Prim

Vadesi geçmiş prim borçları için SGK ödemeleri- SGK Geçmiş Dönem İdari para cezası borçları için SGK ödemeleri- SGK İPC İşveren tarafından yapılandırılan SGK ödemeleri- İşveren Yapılandırma Taksit Ödemeleri İcraya intikal eden işveren prim borçları SGK ödemeleri- İşveren İcra Dosya Tahsilatları Menüsünden İcradaki borcu toplu şekilde kapatmak için SGK ödemeleri- Toplam Borç Kapatma Tahsilatı

Ödemelerin türüne göre yukarıda belirtilen sekmelerden faydalanabilir ve ödemelerinizi kredi kartıyla kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca işverenler E-Devlet sistemine girdikten sonra 26 haneli sicil numaralarını yazarak SGK ile ilgili yapmak istedikleri diğer işlemleri de kolaylıkla yapabilmektedir. SGK ödemeleri T.C kimlik numarası ve vergi numarası üzerinden yapılamamaktadır.

İşveren SGK Prim Borcu Ödenmediğinde Ne Olur?

Ödeme düzeni bozulduğu takdire SGK borçları yükselerek birikmeye devam eder. Her ayın prim borcu ödemesini takip eden ay boyunca borcunuzu ödemediğiniz takdirde indirim haklarınız yanar ve gecikme zammı cezası alınır. Vadesi geçen borçlar takibe alınır ve ödeme emri gönderilir. Ödeme emri gönderildiği tarihten itibaren 7 gün içinde borç yine ödenmezse üzerinizdeki taşınabilen veya taşınamayan mallar SGK tarafından haczedilir.

Editör: TE Bilisim