Yabancı çalışma izni için gerekli evraklar yabancının çalışacağı kuruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Söz konusu çalışma izni için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yapmak gerekir. Yabancı çalışma izni için kişinin çalışacağı kurumdan bakanlığa yazı verilmelidir. Aynı şekilde çalışma izni almak isteyen yabancının da temin etmesi gereken belgeler vardır. Bu durumda çalışma izni alabilmek için hangi kuruma başvuru yapıldı ise o kurumun yetili kişisi bakanlığa başvuru formu, kuruma ait kar-zarar tablosu, resmi gazete, iş sözleşmesi gibi evrakları hazırlamalıdır. Diğer taraftan çalışma izni alacak kişi eğitimini yurtdışında aldıysa denklik belgesi, mezuniyet belgesi, iş sözleşmesi, yeterlilik sertifikası ve çalışma izni süresini belirten evrakları temin etmektedir.

Çalışma İzni İçin Yabancı Personelden İstenen Belgeler Nelerdir?

Çalışma izni alacak kişi için yurt içinde istenen belgeler;

Yabancı işçinin imzaladığı iş sözleşmesi, Yabancı işçinin pasaportu, Yabancı işçinin tercüman tarafından çevrilmiş diploması,

Yabancı işçinin varsa referansları, Yabancı işçinin süreli ikamet izni, Yabancı işçinin çalışma izin kartı ile başvuru yapılmaktadır.

Çalışma İzni İçin İşverenden İstenen Belgeler Nelerdir?

İşverenden istenen belgeler;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilen başvuru dilekçesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilen çalışma izni formu, İşyerine ait geçmiş yıllar kar zarar bilançosu, İşyerine ait ticari sicil gazete örneği, İşyerine ait faaliyet belgesi, İşyerine ait vergi borcu yoktur yazısı ile işyeri çalışma izni alacak kişi için gerekli belgeleri edinmektedir.

Yabancılar İçin Çalışma İzni Verilen Sektörler Nelerdir?

Yabancılar için çalışma izni verilen sektörler bakanlık tarafından belirlenmiş olup bu sektörler dışındaki işlerde çalışmaları yasaktır. Bakanlığın belirlediği sektörler için gerekli nitelikleri taşımak gereklidir. Yabancı kimseler bu nitelikler ile ilgili kurumdan çalışma izni için gerekli evrakları isteyerek başvuru sürecini başlatabilmektedir. Yabancıların çalışacağı sektörlerde kimi işyeri diploma istemektedir. Bazı işyerleri işin niteliği sebebiyle yeterlilik belgesini uygun görmektedir. Bu durumda kişi diplomasının ülkede denk olup olmadığının araştırmasını yapması gereklidir. Aynı şekilde yeterlilik sertifikası içinde gerekli çalışmaları yapmalıdır. Yabancılar için ülkemizde bakanlıkça izin verilen sektörler;

Eğitim sektörü Ev hizmetleri Sağlık sektörü Turizm sektörü Eğlence sektörü Havacılık sektörü

Mühendis ve mimarlık Yabancı yatırımcı şirketler

Eğitim sektörü için çalışma izni alınacaksa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ön izin alınması gereklidir. Ev hizmetlerinde yaşlı, çocuk ve hasta bakımı işlerinde yabancı çalışma izni verilmektedir. Sağlık sektöründe İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ön izin alınması gereklidir. Turizm sektöründe yabancı istihdamı yapacak kurumlar Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme yatırım belgesi alması gereklidir. Eğlence sektöründe çalışma izni alacak kişi kendi diline çevrilmiş bir iş sözleşmesi isteği üzerine iş yeri sahibi bu sözleşmeyi yeminli tercüman vasıtasıyla temin etmektedir. Yabancı uyruklu pilotlar için havacılık sektöründe Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden Validasyon Belgesi ile çalışma izni yapılmaktadır. Mühendis ve mimar olarak çalışacak yabancı personelin diploma denkliğinin olması gerekmektedir. Yabancı yatırımcı şirketler yabancı personel alımlarında yıllık bütçe hesaplarının yapıldığı belgeleri eklemek zorundadırlar.

Çalışma İzni Süresinin Çeşitleri Nelerdir?

Çalışma izni süresi başvuru sırasında belirtilmesi gereken bir durumdur. Bu izin süresi;

Süreli çalışma izni Süresiz çalışma izni Bağımsız çalışma izni

Çalışma izni başvurularında süre tanımlaması yapılmakla birlikte çalışılacak hangi sektör olursa olsun kişiye ilk başvurusunda en fazla 1 seneye kadar çalışma izni verilmektedir. Türkiye için en az 8 yıl hizmet vermiş kişiler süresiz çalışma izni alabilmektedir.

Editör: TE Bilisim