Alman mühendis Alman Baron Karl von Drais tarafından modern bisikletin tasarımını ilk olarak 1818 yılında atıldı. Almanya’da ilk olarak askerlerin ve daha sonra postacıların kullanmaya başladığı bisiklet kısa sürede Avrupa’ya ve daha sonra bütün dünyaya yayıldı. Tamamen insan gücüyle çalışan ve tarihi 200 yıla dayanan bisiklet sürmenin faydaları saymakla bitmiyor. Türkiye’de bazı kişiler tarafından araç olarak kullanılan bisiklet artık bir hobi aracı haline geldi. ‘Drezin’ isimli ilk bisiklette pedala dair hiçbir iz yok. Tamamen insanın beden gücü ilerleyen bisikletlerde pedal kullanımı ilk olarak 1885 yılında İngiltere’de ortaya çıktı. Bisiklet sürmek hakkında tarihsel bilgi verdikten sonra asıl merak edilen sorunun, bisiklet sürmek nasıl öğrenilir sorusuna cevap verelim.

Bisiklet sürmek nasıl öğrenilir? İşte bisiklet nasıl sürülür sorusuna cevap

Bisiklet ilk olarak çocukken dikkatimizi çekmeye başlar ve bazılarımızda hayatımızın sonuna kadar 2 tekerlekli araçlar olmasını sağlayacak zehri kapmamızı sağlar. Bisiklet sürmek için ilk olarak 4 tekerlekli bisikletlerle antrenman yapmakta fayda var. İster kendiniz için ister çocuklarınız için 4 tekerlekli bir bisiklet ile bu yolda ilk adımı atabilirsiniz. Bisikletin 2 tekerinin haricinde takacağınız aksesuarlarının tam olarak dengeyi sağlamaması gerekiyor ki düşe kalka bisiklete binmeye öğrenebilelim. Bu sebeple yardımcı tekerlekler her zaman dengeyi tam koruyacak şekilde monte edilmez.

4 tekerlek ile yaklaşık 1 ay gibi bir zaman geçirdikten hemen sonra bisiklet sürmek için ikinci bir kişiye ihtiyacınız olabilir ama bazıları daha çocuk yaşta tek başına bisiklete binmeyi öğrenebilir. 2 tekerlek ile denge sağlamayı öğrendikten sonra artık sizde bisiklet sürmenin zevkini yaşamaya başlayabilirsiniz. Hem zamandan hem paradan hem de yorulmaktan tasarruf ettiren bisikletlerin sağlığımıza da çok ciddi katkıları var. Şimdi bu bölüme geçelim.

Bisiklet sürmenin faydaları nelerdir?

Bisiklet sürmek özellikle kilo vermek, formda kalmak için kullanılabilir. Spor için kullanabileceğiniz bisiklet ile çok kısa sürede kilo verebilirsiniz. Sadece yağ yakmak için değil özellikle bel altı kaslarını geliştirmek için bisiklet kullanılması sağlıkçılar tarafından öneriliyor. Kan dolaşımını artıran ve terlememize neden olan bisiklet sürmenin faydaları arasında kalp sağlığı da var. Özellikle diz ve basenlerde oluşan ağrıların giderilmesinde bisiklet kullanımı öneriliyor.

Doğum yapacak kadınlarda da bisiklet sürülmesi tavsiye edilir. Spor salonlarında bulunan yatay veya dikey bisikletler, daha az ağrılı bir doğum yapmak için hamilelik sürecinde hoca eşliğinde kullanılabilir. Bisikletin en büyük faydası, aslında avantajı ise her gün daha pahalı bir hale gelen dünyada paranızın cebinizde kalmasını sağlar.

Editör: TE Bilisim