Hanta virüsü nedir? sorusu gündemdeki yerini aldı. Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan corona virüsü etkisini arttırırken Çin’de yayın yapan Global Times gazetesi flaş bir haber paylaştı. Global Times’in haberine göre Yunnan bölesinden Shandong bölgesine otobüsle seyahat etmekte olan bir kişi, hanta virüsü dolayısıyla hayatını kaybetti. Bu süreç sonrası vatandaşlar “Hantavirüs nedir, nerede ortaya çıktı belirtileri neler? Hanta virüs Türkiye’de var mı?” gibi sorularının cevabını araştırmaya başladı. Peki Hantavirüs nedir, nerede ortaya çıktı belirtileri neler? Hanta virüs Türkiye’de var mı? İşte hanta virüsünün belirtileri

ÇİN’DE GÖRÜLEN HANTA VİRÜSÜ NEDİR?

İsmini Güney Kore’deki Hantan Nehri’nden alan virüs, Amerika’nın biyolojik silah amacıyla üstünde çalıştığı mikro organizmalardandır aynı zamanda. Neyse ki kamuoyu tepkisi sayesinde, Amerika deneylerine 1975 yılında son vermek zorunda kalmıştır.

Kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. Viremi neticesinde viruslar en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir. Virusu taşıyan asemptomatik kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.

Hanta virüsü, bulaştığı kişilerde ateş ve titreme, böbreklerde fonksiyon bozukluğu, baş ağrısı, kas, kol ve bel ağrısı, bulantı veya kusma, ishal, geçici olarak bulanık görme, öksürük, solunum bozukluğu, deri veya ciltte kanama gibi belirtilere neden oluyor.

İnsana bulaşma yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir. Kemirgenin insanı ısırmasıyla virus geçişi çok nadirdir. Hantavirüs temasla insandan insana geçmez. Kemirgenlerin çıkartılarıyla kirlenmiş yiyeceklerle bulaşıp bulaşmadığı ise virüsün mide asidine dirençsiz oluşu nedeniyle şüphelidir. Yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir. Hantavirusun inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar, ancak bu hayvanlar kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.

HANTA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu hemorajik (kanamalı) belirtilerle seyredebilir.Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.

Erken belirtiler: Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, bulantı gibi nonspesifik semptomlar da görülebilir.

Geç belirtiler: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir.Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür. HFRS sendromu gelişmişse: Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.

Nadiren geç tablo olarak kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi nadir semptomlar da görülebilir.

HANTA VİRÜS TÜRKİYE’DE VAR MI?

Türkiye görülmüş herhangi bir hanta virüs vakası yoktur!

Editör: TE Bilisim