20 Kasım Çarşamba akşamı ilk bölümüyle ATV’de ekranlara gelen ve yayına girdiği günden itibaren büyük ilgi ve beğeniyle izlenen Kuruluş Osman dizisinin takipçileri, dizide işlenen konuları tekrar tekrar araştırıyor. İzleyiciler detaylarını merak ettikleri konuları öğrenmek için yoğun bir arama yapıyor. Bu konulardan biri de Osman Gazi ve Rabia Bala Hatun evliliği konusu… Osman Gazi ve Rabia Bala Hatun tarihte ne zaman evlendi? Osman Gazi’nin kaç eşi vardı? gibi soruların yanıtını arayan vatandaşlar için biz de konuya ilişkin detayları haberimizde derledik…

Osman Gazi ve Rabia Bala Hatun tarihte ne zaman evlendi?

Osmanlı Devleti’nin ilk padişahı olan Osman Gazi’nin, Rabia Bala Hatunla 1289 tarihinde evlendiği aktarılır. Rabia Bala Hatun’un kabri, babası Şeyh Edebali’nin Bilecik’te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır. Rabia Bala Hatun kaynaklara göre 1324 yılında vefat etmiştir.

Osman Gazi’nin kaç eşi vardı?

Günümüzde birtakım çevreler ısrarla Osman Gazi’nin farklı evlilikler yaptığını öne sürmektedir. Peki bu konuda adı geçen Rabia Bala Hatun ve Malhun Hatun Osman Bey’in eşleri miydi? Bu sorunun yanıtı Osmanlı’nın ibretlik kuruluş hikayesinde saklı!..

Osmanlı Devleti’nin ilk padişahı olan Osman Gazi’nin klasik tarihin dışına çıkarsak tek eşi vardı. Fakat birçok tarihçiye göre ise Osman Bey’in iki eşi olduğu vardır.

İlk eşi, Osman Gazi’den sonra tahta geçen Orhan Gazi’nin de validesi olan Malhun Hâtûn. Malhun Hatun, Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey’in kızıydı.

Osman Gazi’nin ikinci eşi olan Râbi’a Bala Hâtûn ise, Osman Bey’in akıl hocası Şeyh Edebali’nin kızı ve Şehzade Alâaddin’in validesiydi.

Fakat Malhun Hâtûn ile Râbi’a Bala Hâtûn’un aynı kişi olduğu da rivayet ediliyor.

Osman Bey’in Şeyh Edebali’nin tekkesinde gecelemesi ve odasındaki duvarda asılı bulunan Kur’an-ı Kerim’e hürmet ederek orada gece boyu uzanmaması üzerine rüyada, Şeyh Edebali’nin göğsünden çıkan bir ayın kendi koynuna girmesi ve orada bir çınara dönüşerek büyümesi ardından tüm dünyayı kaplamasını görmesi, Rüyayı Edebali’nin kızıyla evleneceğini ve onların soyundan güçlü bir devletin kurulacağı şeklinde yorumlamasıdır.

Osman Gazi’nin Malhun Hatunla evliliği Aşıkpaşazade’de şöyle aktarılamktadır: ‘Şeyhe haber virdi. Şeyh eydür: ‘Oğul Osman! Padişâhlık sana ve nesline mübârek olsun, ve benüm kızım Malhûn senün helâlin oldı,’ der.

Klasik tarihçiler rüya olayının bir efsane olduğunu ileri sürerek, Osmanlı Devletinin kuruluşundaki manevi dinamikleri de yok saymaya çalışmışlardır.

Yapılan araştırmalarda Osman Gazi’nin başka eşinin olup olmadığı konusunun net olmadığı görülmüştür. Fakat Bala Hatun veya Rabia Hatun isimli başka bir eşi de olabilir. Ama bu durum Malhun hatunun Şeyh Edebali’nin kızı Orhan Beyin’de annesi olma gerçeğini değiştirmez.

Peki onların bu konudaki delilinin kaynağı nedir? Sıkıntı isimlerden kaynaklanıyor. Çünkü Osman Gazi’nin Zevcesinin ismi kaynaklarda farklı farklı geçmektedir. Yani aslında aynı kişinin isminin kaynaklarda farklı farklı geçmesinden kaynaklanan bir kargaşa yaşanmaktadır.

Editör: TE Bilisim