Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Kosova Hükümeti, Kovid-19 salgınının yayılmasına karşı, vatandaşların hareketini ve araçların hareketini kısıtlayan yeni önleyici tedbirler aldı. Hükümetin bu kararına göre, araçlar ve insanlar saat 10.00-16.00 arası ve 20.00- 06.00 arasında dışarı çıkamayacak. Kosovalı Gazeteciler Derneği (AGK), KJA, gazetecilerin ve diğer medya çalışanlarının hareket konusunda kısıtlı olmadığını, ancak çalışma kimliklerinin yanlarında olması gerektiğini bildiriyor.

ARNAVUTLUK’UN YÜZDE 70’İ KOVİD-19’DAN ETKİLENECEK

Kosova Halk Sağlığı Enstitüsü (NIPHK), ülkede 26 yeni koronavirüs vakasının olduğunu ve toplam hasta sayısı 61’e yükseldiğini açıkladı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Abc News’e verdiği röportajda, nüfusun yüzde 60-70’inin önümüzdeki günlerde Kovid-19 tarafından enfekte edilmesinin beklendiğini söyledi. Başbakan Rama, etkilenenlerin yüzde 80’inin hastalıktan etkilendiklerini bilemeyeceğini vurguladı. Dün öğle saatlerine kadar Sağlık Bakanlığının açıkladığı Arnavutluk’ta koronavirüsün bulaştığı 104 kişi var.

Sırbistan’da virüs durmuyor

Sırp Sağlık Sistemi, toplam 249 olmak üzere 27 yeni koronavirüs vakası bildirdi.

Bosna Cumhurbaşkanlığı üyesi Milorad Dodik, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın Sırp Cumhuriyeti ve Federasyonunun koronavirüsle savaşmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

Bulgaristan meclisi, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in veto ettiği OHAL Kanunu’nu yeni haliyle kabul etti.

Devletin gıda fiyatlarındaki spekülasyonla mücadelede fiyat düzenlemesi yapması, koronavirüsle ilgili sahte haberler yaymak için ceza uygulanmasına ilişkin hükümler reddedildi.

“TEDBİRLERE UYUM SAĞLARSAK VİRÜS GİDER”

Kuzey Makedonya hükümeti, karantina altına girmek zorunda olan vatandaşlar için otel ve motteler de kullanılacağını belirtti.

Sağlık Bakanı Venko Filipçe, yeni vakalar çıkmadığında ve iki döngüden sonra virüsün tamamen temizlendiğini göreceklerini diyerek, “Vatandaşlar tüm bu önlemlere saygı göstermelidir. Mekanizma, iki inkübasyon döngüsünden sonra, virüsün artık çevremizde olmadığını takdir edeceğiz. Bu nedenle, hasta olanlar iyileşme sürecinden sonra tamamen iyileşmiş olmalı ve yüzeyde olmamalıdır, ve sosyal mesafenin neden önerildiği, bu kararlara saygı duymakta bu yüzden ısrar ediyoruz.” sözlerini dile getirdi.

BOSNA’DA HAVALİMANI KATAPILSIN ÇAĞRISI

Koronavirüs vaka sayısının 306’ya yükseldiği Hırvatistan’da dünden bu yana meydana gelen depremler halkı paniğe sevk etti. Uzmanlar, deprem korkusuyla dışarı çıkanlara sosyal mesafeyi korumaları çağrısı yapıyor.

Bosna Hersek’te de vaka sayısı 128’e yükselirken, ülkenin iki entitesi Bosna Hersek Federasyonu (FBİH) ve Sırp Cumhuriyeti’nde (RS) belirli saat aralığına uygulanan sokağa çıkma yasağına uymayanlar için soruşturma başlatılacağı açıklandı. Bosna’da 150 yeni Kovid-19 vakası ortaya çıkmasıyla, Güvenlik Bakanı havaalanının kapatılmasını istedi.

Editör: TE Bilisim