İranlı General Kasım Süleymani’nin geçtiğimiz günlerde ABD tarafından öldürülmesi ile beraber Tahran ile Washington arasında yaşanan gerilimden diğer bölgelerde olduğu gibi yine Rusya kârlı çıkacak gibi gözüküyor.

JİRİNOVSKİY’DEN İRAN’A DİKKAT ÇEKEN ÖNERİ

Nitekim geçtiğimiz gün ‘Rus devletinin resmi olarak söylemediği şeyleri’ dile getirmesiyle bilinen Rusya Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Vladimir Jirinovskiy, ABD’nin İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından İran’a, ‘Libya senaryosunun’ tekrarlanmaması adına ülke topraklarında Rus askeri üslerinin kurulmasını önermişti. Jirinovskiy açıklamasında “İran şimdi Rusya’dan yardım isteyebilir. Biz ise bu ülkede, Hint Okyanusu’nun kıyısında hızlı bir şekilde bir askeri deniz üssü, askeri hava üssü ve kara kuvvetleri üssü kurabiliriz. Ayrıca İran, kendi hava sahasını korumak için acilen modern hava savunma sistemleri talep edebilir. Bunu yapmayı başarırlarsa İran hayatta kalacak, aksi halde Libya’nın akıbetini paylaşacak” ifadelerini kullanmıştı

SURİYE’DE FIRSATLARI İYİ KULLANDI

Moskova, son 10 yıldır bölgede yaşanan krizlerden ustaca yararlanarak, kendine, Orta Doğu’da ve sıcak denizlerde alan açıyor. Bunun en somut örneği Suriye krizinde gözlendi.

Rusya, Suriye’de DEAŞ’ın doğması ve akabinde muhaliflerin zayıflaması ile beraber savaşa direkt dâhil olarak hem Lazkiye ve Tartus üslerini genişletti hem de bölgede kendine yeni üsler açarak ciddi alan kazandı. PYD/PKK’dan dolayı ABD ile Türkiye arasında yaşanan krizi de iyi değerlendiren Moskova, Türkiye’ye S-400’ler satmayı başarmanın yanında PYD ile iş birliği yaparak Fırat’ın doğusuna, yani Türkiye sınırına yerleşmiş oldu. Ayrıca Libya krizini de kullanan Moskova, Hafter ile çeşitli ilişkiler geliştirerek sahada güçlenmeye çalışıyor.

İRAN İLE NÜFUZ YARIŞINDAYDI

Son aylarda ise İran ile Rusya’nın Suriye’de iktidar çekişmesine girdiği ve Rusya’nın Tahran’a yakın bazı Şii militanların liderlerini tutukladığı bilinmekteydi. En son ABD ile İran arasında yaşanan Kasım Süleymani krizinden de maksimum yararlanmak isteyen Moskova, Şam’dan sonra İran topraklarında yeni üsler açmanın planlarını yapıyor. Jirinovskiy’nin “Biz olmasak ABD sizi bitirir. En iyisi bizi askeri olarak bölgeye davet edin, Esed’i kurtardığımız gibi sizi de kurtaralım’’ minvalindeki mesajı da bunun açık göstergesi.

Ceyhun Aşirov /Moskova

Editör: TE Bilisim