Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) ve Malta merkezli Uluslararası Adalet ve Hukukun Üstünlüğü Enstitüsünün (IIJ) ortaklaşa düzenlediği “Pandemi Koşullarında Terörle Mücadele Çabaları” başlıklı çevrim içi düzenlenen toplantıda konuştu.

“Terörle mücadeleye ayrılan kaynaklar azaldı”

Bu dönemde ülkelerin kaynaklarını kendi güvenlikleri için kullanırken teröre karşı küresel mücadeleye daha az kaynak ayırdığını ifade eden Çavuşoğlu, “İşsizlik yükseliyor ve bu aşırı sağ radikalizmin, aşırıcılığın ve gelir eşitsizliğinin kapılarını açıyor. Mülteci ve yerinden edilmiş insanlar bu dönemde daha az destek alıyor ve az gelişmiş ülkeler terör yerine salgınla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu durumu teröristler kendi çıkarları için kullanabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Terörle mücadelede çifte standart oluşturmamak gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Bir terör örgütü başka bir terör örgütüyle mücadelede partner olamaz. Terör örgütlerini ‘bizi tehdit etmiyor diğerlerini ediyor’ diye görmezden gelemeyiz. Terör propagandasını da meşru ve haklı göremeyiz.” ifadelerini kullandı.

İfade özgürlüğünü suistimal uyarısı

Şu an dünyanın birçok yerinde bu durumun yaşandığına da değinen Çavuşoğlu, “Teröristlerin ifade özgürlüğünü suistimal etmelerine izin verilmemeli. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak terör örgütlerinin bu özgürlüğü istismar etmelerine izin vermemek gerek.” dedi.

Çavuşoğlu, terör finansmanına karşı da ortak hareket etmek gerektiğinin altını çizerek, çözüm için terörizmin ve radikalleşmenin temeline inmek gerektiğini söyledi.

Yabancı teröristler yargı önüne çıkarılmalı

Salgının yabancı terörist savaşçılara olan dikkati dağıtmaması gerektiğini de belirten Çavuşoğlu, “Yabancı terörist savaşçılar yargı önüne çıkarılmalı ve rehabilite edilmeli. Terörizm sınır tanımaz. Sadece güçlü bir uluslararası iş birliğiyle bu küresel konuyla mücadele edilebilir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim