2020 bireysel emeklilik sistemi şartları kanun gereğince yeniden düzenlenmiştir. BES emeklilik için en başta gerekli olan şar 45 yaşın doldurulmasıdır. Söz konusu kişi BES sigortalılığından faydalanmak için 45 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. BES bu yıl içinde bir takım değişikliklere uğradı. Güncelleme sonrası BES şartları çalışanların emeklilik için yaptığı yatırımlara değer katmaktadır. 2020 yılında BES’ te genç katılımcılara devlet katkısı da verilmektedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi en genel anlamıyla kişilerin çalışma hayatı boyunca birikimlerini uzun vadeli yatırımlara dönüştürerek emeklilik zamanlarında daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için yapılmaktadır. BES ile emekli olan kişiler normal emekliliklerine ek olarak bir ücret alırlar. Böylece emeklilik dönemlerinde daha kalite bir yaşam sürmek adına uzun vadeli bir yatırım yapmış olunur.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Amacı Nedir?

BES’ in amacı şu şekilde sıralanabilir;

Kişilerim emeklilik dönemlerinde tasarruf ettikleri birikimleri ile maaşlarına ek gelir sağlamaları Ekonomi için uzun vadeli katkı İstihdamı arttırmak Ekonomik anlamda kalkınmaya yardımcı olması

BES ile emekli olmayı düşünen kimler Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu gereğince uzun vadeli tasarruflarını birikime dönüştürme imkanına sahiptirler. Birikimleri sayesinde emekli olduklarında hayat kaliteleri artmaktadır. Söz konusu BES zorunlu değildir. Kişi gerekli gördüğü takdirde yapma hakkına sahiptir. BES sağlık hizmeti sunmaz sadece gelecek için birikim amaçlı kurgulanmıştır. BES yaptıran kişilere %25 devlet desteği sağlanmaktadır.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi İşveren İçin Belirlenen Şartlar Nelerdir?

Zorunlu BES işverenler için belirlenen bir takım şartları barındırmaktadır. İşverenler için zorunlu BES şartları şu şekilde sıralanabilir;

Bireysel emeklilik kanunu gereğince işletme sahipleri işçilerine emeklilikle ilgili sözleşme yapmalıdır İşçileri ile fon tercihlerini değerlendirmeli ve değerlendirme sonuçlarını ilgili emeklilik şirketine bildirmelidir Fon tercihleri faizli veya faizsiz olarak seçilebilmektedir Çalışanlar ile ortak bir karara varılmadığı durumlarda işveren fon tercihlerini kendi yapabilmektedir Katkı payları işveren tarafından çalışan maaşlarından alınır ve emeklilik şirketine ödemesi yapılmaktadır

Emeklilik şirketine çalışanların katkı paylarını maaşları tarafından ödemesini yaparken işyeri sahibi Maliye Bakanlığının kurucusu olduğu Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sisteminden yararlanabilmektedir İşveren tarafından işçiye BES başlama tarihi bildirilir İşçi BES başlama tarihinden sonra 2 ay içerisinde BES’ ten cayma hakkına sahiptirler.

BES şartlarını yerine getirmeyen işletmeler bazı denetmeler sonucu tespit edilirse Bakanlık tarafından para cezası uygulanır. İşveren emeklilik şirketine çalışanlarının maaşlarından kestiği katkı bedelini herhangi bir sebeple geç ödemesini yapar ya da eksik bir ödeme yaparsa bu durumdan işyeri sahibi sorumludur.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Çalışanlar İçin Belirlenen Şartlar Nelerdir?

Zorunlu BES çalışanlar için bir takım şartları içermektedir. Söz konusu emeklilik için çalışanların uyması gereken zorunluluklar şu şekilde sıralanabilir;

BES işverenleri tarafından başlangıç tarihi belirtildikten sonra 10 yıl bu sistem üzerinde kalmaları gerekmektedir 56 yaşını doldurmuş çalışanlar BES ile emeli olabilmektedir 45 yaşını doldurmamış tüm çalışanlar zorunlu BES’ ten yararlanabilmektedir.

BES Emeklisi Olan Çalışanlar Birikimlerini Nasıl Alırlar?

BES ile emekli olan çalışanlar birikimlerini birkaç yöntem ile alabilmektedir. Söz konusu BES’ ten yararlanmak için gerekli şartları yerine getiren çalışanlar BES birikimlerini almaya hak kazanır. Çalışan BES’ te kaldığı sürece birikim yaptığı tasarruflarını toplu halde ya da aylık olarak alabilmektedir. Aylık olarak birikimlerini almak isteyenler kendi belirleyecekleri zaman dilimlerinde birikimlerini alabilirler. İsterlerse 3 aylık isterlerse 6 aylık veya daha farklı zaman dilimlerinde tasarruflarından faydalanabilirler.

Malulen Emeklilik Şartları hakkında detayları öğrenmek isterseniz bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Diriliş Postası olarak birbirinden farklı konularda bilgi amaçlı sunulan bu içerik serimizde BES şartlarından bahsettik. Dilerseniz faydalı bilgiler sayfamızı ziyaret ederek farklı konular arasından merak ettiklerinize göz atabilirsiniz. Günün son dakika haberleri ve önemli gelişmeleri için son dakika sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim