Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için 305,62 lira, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için 226,56 lira, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için 115,64 lira ödenerek TÜVTürk’te yaptırılan muayenelerden bazı araçlar, çeşitli nedenlerle geçemiyor.

1 ay süre veriliyor

Kontroller sonucu araçlar, “kusursuz”, “hafif kusurlu”, “emniyetsiz” veya “ağır kusurlu” olmak üzere derecelendiriliyor. Muayene sonucunda aracın “emniyetsiz” veya “ağır kusurlu” bulunması halinde, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bir ay süre tanınıp, bu zaman zarfında araca rapor verilmiyor. Söz konusu araçların eksiklerinin verilen zaman içinde giderilip yeniden muayeneden geçmesinin ardından rapor veriliyor.

Araç sahiplerinin muayenelerden sorunsuz veya “hafif kusur” ile geçebilmesi noktasında ise kontrol tarihi yaklaşmadan önce aracın servise gösterilmesi gerekir. Bu kapsamda muayene sonucu “ağır kusur” olarak sonuçlanabilecek ufak tefek sorunlara önceden tedbir alınmış ve sorun giderilmiş olur. Ayrıca sonuç olarak bu tedbir ve önlemlerle sadece muayenelerden tam puan ile geçmiş olmak değil sürücü ve yolcu sağlığının güvenliği de ön planda tutulmuş olur.

“TÜVTürk’e tekrar tekrar gidip gelmekten kurtulun”

Kentte uzun yıllardır TÜVTürk öncesi araç bakımı yapan şirketin sahibi Ümit Alan, aracın muayeneye hazırlanmasının önemine değinerek, vergi borcundan en ufak hasarına kadar burada kontrolleri yaptıklarını vurguladı.

Egzoz emisyonu, fren, emniyet kemeri, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası, lastikler, lamba, kalorifer sistemi gibi yaklaşık aracın 100 noktasını kontrol ettiklerini anlatan Alan, “Araçlar, genellikle fren kusurları, şase ve kaporta çürükler, elektrik aksamı ve kalorifer sistemi arızaları nedeniyle muayeneden geçemiyor. Vatandaşlar araç muayene hazırlık noktalarına gelirlerse 20 ila 100 lirası arasında ücret ödeyerek TÜVTÜRK’e tekrar tekrar gidip gelmekten kurtulabilir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim