Başarısız olan 15 Temmuz darbe girişimin ardından Türkiye’yi ekonomik olarak sıkıntıya sokmaya çalışan Üst Akıl’ın dolar oyununu, millet el ele vererek bozuyor. Türkiye’nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı sonrası Türk Lirası’nın değerlenmesi için başlatılan kampanyaya esnaf desteği aratarak devam ediyor. Dolar ve eurodaki artışa karşı Türk parasının değerlenmesi için atağa geçen esnafın başlattığı kampanyada teşvikler de giderek artıyor. Vatandaşın desteğinin yanı sıra işadamlarından ve ticaret odalarından da kampanyaya destek geldi.

MB ve İTO da destek verdi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dövizi Türk Lirası’na çevirme çağrısını desteklediklerini söyledi. Çetinkaya, “Yerel paranın değerinin korunması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması ve finansman kararlarında Türk Lirası’nın esas alınması son derece önemli. Buradaki yaklaşımı Merkez Bankası olarak destekliyoruz” dedi.

Bundan sonra ihaleler Türk Lirası ile

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin kendi milli parasını kullanma politikası çerçevesinde, bundan böyle ihalelerimiz Türk Lirası ile gerçekleştirilecektir” denildi.

MASRAFSIZ DÜĞÜN/NİŞAN SÖZÜ

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde düğün salonu işleten Aytekin Özgül, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dolarları bozdurulması” çağrısı üzerine farklı bir kampanya yapmak istediklerini belirterek, “Ülkemizin üzerinde oynanan parasal oyunu bozmak adına vatandaşlarımız dövizlerini bozduruyor. Biz de bir farkındalık oluşturmak için 10 bin dolar veya avro bozdurup dekontunu getiren müşterilerimize düğün salonumuzda dilenilen tarihte, bütün masraflar bizden olmak üzere, düğün veya nişan yapma sözü verdik” dedi.

İTO YURTİÇİ ALIMLARINI TL İLE YAPACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da İTO olarak oda ve iştiraklerinin tüm yurt içi alımlarını sadece TL ile gerçekleştireceklerini bildirdi. Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, TL’nin tıpkı bayrak gibi milli beraberliğin sembolü, insanların alın terinin karşılığı olduğunu, bu hassasiyeti dikkate alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TL kullanımı çağrısını sonuna kadar desteklediklerini belirtti. Çağlar, “TL’nin arkasındaki asıl rezerv 78 milyonun alın teridir. O alın terinin bir damlasının bile boşa gitmesine izin vermeyeceğiz. Reel sektörü destekleyecek tedbirleri bir an önce hayata geçirirken, yerli üretimimizi milli paramızla gerçekleştirmek, tüketim ve tasarrufumuzu da TL ile yapmaktan başka yolumuz yok” ifadelerini kullandı. Çağlar, “TL’ye sahip çıkmak bugün her zamankinden daha önemli. Egemenliğimizin sembolü olan TL’yi itibarsızlaştırmak isteyenlere karşı durmak, bayrağımızı korumakla eş değerdir” değerlendirmesinde bulundu.

Hiç endişe etmeyin bu oyunu kısa zamanda bozarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ile ilgili vatandaşa çağrı yaparak, “Ne olursa olsun, ben milletime şunu hatırlatıyorum, sizleri Allah için seviyorum. Yastığının altında döviz olanlar parasını altına, TL’ye dönüştürsün, Türk Lirası ve altın değer kazansın. Ne lüzum var dövize değer kazandıracağız. Bu adımı attığımız sürece birilerinin oyunu bozulacaktır. Hiç endişe etmeyin bu oyunu kısa zamanda bozarız. 2007-2008’de de bunu yaptılar, ‘teğet geçecek’ dedim, aynı şeyi yine söylüyorum, teğet geçecek” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim