Her vergi mükellefi devlete belirli bir ödeme yapar. Bu ödemeler ise belirli tarihlerde yatırılır. Ancak vergi yatırımı gecikmesi de beraberinde bazı ceza ve yaptırımları getirir. Bu ceza ve yaptırımlara maruz kalmamak için ise vatandaşlar vergi borcunun nasıl yatırılacağını ve hangi işlemlerin yapılacağını öğrenmek istiyor. Peki, Vergi borcu ve SGK borcu yapılandırma nasıl yapılır? Vergi ve SGK borcu 18 ay taksitle ne zaman yapılandırılacak? İşte, Vergi ve SGK borç yatırılması ve yapılandırılmasına dair bilmeniz gerekenler haberimizin devamında sizler için derledik…

Vergi borcu nedir?

Vergi; kamusal hizmetlerin karşılanabilmesi için kişi ve kurumlardan kanuni yollar ile alınan ücretler anlamına gelir. Vergi, anayasada yer alan bir kavram olmakla birlikte her vatandaşın ödeme gücü ile doğru orantılı olarak ödemesine olanak tanınan tutarlardır.

Araç Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Güncel

Habere Git

Vergiyi doğuran olayın gerçeklemesi vergi borcunu doğurur. Vergi borcu, gelirlerin beyanname yolu ile belirtilen tarihlerde beyan edilmesi ile birlikte gerekli tarihlerde ödenir. İdari para cezası, yargı harcı, trafik cezası gibi vergi dairesine intikal eden bütün borçlar birer vergi borcudur.

SGK prim borcu nedir?

İşverenin işçiye, çalışma ücretleri dışında ödediği ek paraya prim denir. SGK prim borcu emeklilik için ihtiyaç duyulan miktarın ödenmemesi sonucu oluşur. Bu sebeple sigortalı çalışan bir işçi kurum tarafından talep edilen prim gününü çalışarak emekli olurlar. Bu çalışma süresi içerisinde yeterli miktar yatırılmaz ise prim borcu ilgili kurumda oluşur. Bu borç miktarı ise internet üzerinden veya ilgili kuruma başvurarak öğrenilir.

Vergi borcu ve SGK borcu yapılandırma nasıl yapılır?

Her şeyden önce vergi borcu yapılandırılması işlemine geçmeden vergi borcu olup olmadığı kişi tarafından sorgulanması gerekmektedir. Eğer borç gözüküyorsa kişi mevcut vergi borcunu hangi vergi dairesine yatırması gerektiğini öğrenmeli bu yönlendirmeye göre başvurusunu yapar. Belirli tarihlerde yapılan başvurular birkaç şekilde olur. İlk başvuru şekli doğrudan kuruma gidilerek dilekçe yoluyla başvurunun gerçekleşmesidir. İkincisi ise posta yolu ile yapılmasıdır. Ayrıca üçüncü bir başvuru şekli olan internet üzerinden başvuru yolu da mevcut başvurular arasında. Bu vergi borcu başvuru yönteminde T.C. kimlik numarası gibi kimlik bilgileri gereklidir ve doğru adımları takıp ederek borç yapılandırılması kolayca yapılır.

Vergi borcu sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet’ten vergi borcu nasıl öğrenilir?

Güncel

Habere Git

Vergi ve SGK borcu 18 ay taksitle ne zaman yapılandırılacak?

Yeniden yapılandırma paketi, AK Parti milletvekillerinin verdiği önergelerle Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 43 maddelik torba kanun teklifine eklendi.

Kapsamlı yapılandırmaya ilişkin önergeyle ilgili bilgileri AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

Muş, düzenlemelerin bir vergi affı olmadığını, geniş kapsamlı yapılandırma olduğunu söyledi. Her kurumun alacak miktarının farklı olduğunu dile getiren Muş, yapılandırmaya konu alacak toplamının 500 milyar lira civarında olduğunu aktardı.

Yapılandırmada ilk ödeme 2021 yılı Şubat ayında başlayacak. 2 ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitle toplam 36 ayda ödemeler tamamlanacak. Ödemenin peşin yapılması durumunda, YİÜFE’ye endekslenerek bulunan faiz ve cezanın yüzde 90’ı silinecek. Yapılandırma için 31 Aralık 2020’ye kadar başvuruda bulunulması gerekiyor.

Vergi borcu ve SGK borcu yapılandırma kapsamına giren alacaklar neler?

Tüm vergi borçları, SGK primleri, idari para cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları.

İl özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi dahil diğer vergiler, su atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif hizmetlerden olan alacaklar. Bunların yapılandırılması için ilgili idarelere başvuruda bulunulacak.

Yükseköğrenime ilişkin borçlar.

Taşınmaz kültür varlıkları korunmasına dair katkı payları.

TOBB, TİM, TESK, TÜRMOB, Barolar Birliği gibi kurumlara olan aidat borçları.

KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklanan borçlar ile aidat borçları.

OSB’lerin kredi borçları.

İl özel idare, belediye, bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50 sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin irtifak hakkı kiralama işlemleri alacakları.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları.

Kalkınma Ajanslarının İl Özel İdareleri, sanayi odalarından olan alacakları ile TSE hizmet bedeli alacakları.

Editör: TE Bilisim