Asgari ücret tespit komisyonunun 2 Aralık’tan itibaren gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde dün yapılan açıklamanın ardından en çok araştırılan konulardan biri de işsizlik maaşı oldu. 2020 işsizlik maaşı ne kadar olduğunu merak eden vatandaşlar işsizlik maaşı nasıl hesaplanır, kimler alabilir, işsizlik maaşı almanın şartları nelerdir gibi detayları sıklıkla araştırıyor. Peki asgari ücret tespitinin ardından 2020 yılında işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı kaç lira oldu? İşsizlik maaşı hesaplama 2020 nasıl yapılır? İşte soruların yanıtı….

2020 YILINDA İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Sigortalı işsizlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen şartları haiz olmaları durumunda, işsiz kaldıkları dönem için yine kanunda belirtilen süre ve miktara göre yapılan ödemeye işsizlik maaşı deniyor.

2020 yılında ödenecek olan net en düşük işsizlik maaşı 1.168,27 lira iken, en yüksek ödenecek tutar ise 2.336,53 liradır.

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA (2020)

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı oranında hesaplanıyor.

Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.

Yapılan işsizlik ödeneği, damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

İşsizlik maaşı 2020 yılı için, brüt 2 bin 943 lira olan asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanacak.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA SÜRESİ

Kanunda yer alan diğer şartların haiz olunması kaydıyla, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içerisinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik maaşı ödenmektedir.

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİYOR?

-Kendi istek ve kusurları olmaksızın işsiz kalanlar,

-Hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olan,

-Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olan,

-Hizmet akdinin feshinin ardından 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuru yapanlar, işsizlik maaşı ödeneğinden yararlanabilir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU İŞLEMİ

İşsizlik maaşı ödeneğinden faydalanmak için, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde mutlaka en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmekiyor.

Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılmekte. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaz ise, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin yapılabilmesi için sigortalı işsizlerin Kanun gereği iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile avukat ya da bir başkası tarafından başvuruda bulunması imkanı bulunmamaktadır.

Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTTBank şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

2020 AGİ asgari ücretin içinde mi? Asgari ücret ne kadar oldu?

AGİ ücreti ne kadar oldu? 2020 Asgari ücret zam oranları belli oldu! AGİ 2020 hesaplama tablosu

2020 Asgari ücret belli oldu! Türk-İş Temsilcisi asgari ücret toplantısını neden terk etti?

Editör: TE Bilisim