Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn 2017 yılının Haziran ayından bu yana diplomatik ilişkileri kestikleri Katar ile yeniden müzakere masasına oturdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın koltuğunu kaybetmesinin ardından başlayan müzakereler, Körfez’de yeni bir dönemin başlayacağına işaret ediyor.

Katar’ı daha önce işgal planı bazı yapan Körfez ülkeleri, bu ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılmasını ‘müzakere şartı’ olarak sunmuştu.

“KIRMIZI ÇİZGİMİZ”

“Tactical Report” sitesinin Katar istihbaratına dayandırdığı haberinde, Katar Emiri Şeyh Temim’in ‘Türk askeri üssünü kırmızı çizgi’ olarak nitelediğini duyurdu.

Rapora göre, Katar yönetimi komşu ülkelerle bir anlaşma imzalamak için Türk askeri üssünün kapatılmasını müzakere etmeyecek.

KATAR KRİZİ NASIL BAŞLADI?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017’de “terör gruplarını desteklediği” suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş, bu ülkeye ekonomik abluka uygulamaya başlamıştı. Bu durum, Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

AMBARGO UYGULAYAN ÜLKERİN KATAR TUTUMU

Katar ve Suudi Arabistan’da siyasi çevrelerde uzlaşı konusunda iyimserlik hakim olmasına rağmen, Riyad tarafından yapılan açıklamalar uzlaşının yakında sağlanacağını garanti etmiyor.

Batı’da yayınlanan raporlar, ilk aşamada Katar ile Suudi Arabistan arasında beklenen “uzlaşının” başlayabileceğini ve diğer üç ülkenin uzlaşı anlaşmasına sonraki aşamalarda katılabileceğini ileri sürüyor.

Gözlemciler, Bahreyn’in Suudi yönelimleri çerçevesi dışında tutum benimsemeden, resmi uzlaşı duyurusunun başlangıcına katılacağını ancak Katar ile ilişkileri normalleştirmede ilerleme kaydetmeyeceğini öngörüyor.

Öte yandan gözlemcilere göre BAE, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesi sırasında beklenen uzlaşının sonuçlandırılmasında Suudi Arabistan’ın tutumuna herhangi bir itirazda bulunmayacak ancak Katar’a yönelik tutumunu da koruyacak.

Mısır’a gelince, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirdiği 2013’ten bu yana Katar ile ciddi anlaşmazlıklar yaşıyor. Dolayısıyla da iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi beklenmiyor.

Yine iki ülke arasında Katar’ın Mısır yargısı tarafından aranan İhvan yöneticilerine kucak açması, siyasal İslam hareketlerini ve Arap Baharı devrimlerini desteklemesi nedeniyle anlaşmazlıklar sürüyor.

Editör: TE Bilisim