TRT  1 ekranlarının pazartesi akşamları heyecanla izlenen tarih dizisi Uyanış: Büyük Selçuklu oyuncuları arasında Terken Hatun karakteri en dikkat çeken isimler arasında. Büyük Selçuklu döneminde Sultan Melikşah’ın eşi olduğu bilinen ve zekası ve güzelliğiyle de tanınan Terken Hatun’un Turna Hatun’a kurduğu tuzak son bölümde gündem olmuştu. Turna Hatun kendisine kurulan bu korkunç tuzaktan yüzünün akıyla kurtulabilecek mi merak ediliyor. Ayrıca Terken Hatun Karakterini oynayan Hatice Şendil de oyunculuğuyla takdir toplarken biyografisi ve hayatı merak ediliyor. Hatice Şendil kimdir, hangi dizi ve filmlerde oynadı sorusunun yanıtını da yazımızın devamında bulacaksınız. Peki, Terken Hatun kimdir, tarihte var mı? Uyanış Büyük Selçuklu’da Hatice Şendil’in oynadığı Terken Hatun’un hayatı ve ölümü hakkında merak edilenler yazımızda.

Terken Hatun kimdir, tarihte var mı? Uyanış Büyük Selçuklu’da Hatice Şendil’in oynadığı Terken Hatun’un hayatı ve ölümü

[haber devam ediyor

]

Büyük Selçuklu döneminin önemli şahsiyetlerinden Terken Hatun veya Celâliye Hatun’un doğum yılı bilinmemekle beraber tarihi kaynaklarda 1094 yılında Isfahan’da vefat ettiğine dair bilgiler mevcuttur.

Asıl adı bilinmemektedir; Terken unvanıdır. Muhtemelen Melikşah’ın “Celâlüddevle ve‘d-din” lakabına nisbetle Celâliye Hatun diye de anılmaktadır.

Terken Hatun, Selçuklu Devleti’nin hükümdarı Sultan Melikşah’ın eşi ve I. Mahmud’un annesidir.

Gerçek adı bilinmeyen Terken Hatun’un babası, Batı Karahanlıların kurucusu İbrahim Tamgaç Han’dır.

Terken Hatun, 1064 veya 1068 yılında Sultan Melikşah ile evlenmiştir. Kocası hayatta iken oğlu Mahmud’un veliaht olarak atanması için üvey oğlu Berkyaruk taraftarı vezir Nizamülmülk ile mücadeleye girişmiştir. Kocasının ölümünü gizleyen Terken Hatun, Gazzali’nin oğlunun küçük yaşta olmasından dolayı sultan olamayacağına dair fetva vermesine rağmen kızının kocası Abbasi Halifesi Muktadi’den oğlu adına hutbe okutmayı başarmıştır.

Berkyaruk’u yakalatmak için İsfahan’a adam göndermiş ve İsfahan’ı teslim almıştır. Nizâmülmülk’ün taraftarlarınca Rey’e götürülen Berkyaruk üzerine bir ordu gönderip, ordu yenilince Berkyaruk, İsfahan’ı kuşatmıştır. Berkyaruk’a 500.000 dinar verip Fars ve İsfahan dışındaki hakimiyetini kabul etmiştir.

Azerbaycan meliki olan Berkyaruk’un dayısı İsmail bin Alp Sungur’a evlenme ve saltanatta ortaklık teklif etmiştir. İsmail’e yardımda bulunup ordusunu teçhiz etmiş ancak İsmail, Berkyaruk’a yenilerek İsfahan’a sığınmıştır. Kumandanlar Terken Hatun’un, İsmail ile evlenmesine mani olmuştur.

Mücadeleden vazgeçmeyen Terken Hatun, Emir Üner komutasında gönderdiği ordunun da yenilmesi üzerine tahtı ele geçirmek isteyen kayınbiraderi Tâcüddevle Tutuş ile kuvvetlerini birleştirmek üzere İsfahan’dan ayrılmış fakat yolda hastalanarak geri dönmüştür. Terken Hatun bir müddet sonra (1094 yılında) Isfahan’da vefat etmiştir.

Terken Hatun’u oynayan Hatice Şendil kimdir?

Hatice Şendil, 2 Ağustos 1983 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi.

Babası tarafından aslen Antalyalıdır. 2 kız kardeşi vardır. Üniversite eğitimini işletme üzerine tamamlamıştır.

2001 yılında yapılan Miss Turkey yarışmasına katıldı ve 3. oldu. Ardından katıldığı Avrupa Güzellik Yarışması (Miss Europe) adlı yarışmada 4. oldu. 2001 yılında Çelik Erişçi’nin 8. albümünden ‘Töre’ adlı şarkıda çekilen klipte oynadı. Oyunculuğun yanı sıra at binme dersleri aldı. 2008 yılında ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ dizisinde Ebru Alemdar rolünü oynadı.

2010 yılında ‘Karadağlar’ dizisinde Erdal Özyağcılar, İbrahim Çelikkol, Korel Cezayirli, Burak Sağyaşar, Ahmet Rıfat Şungar ve Güzin Özyağcılar ile birlikte oynadı. Bu dizide ‘Gülhayat’ karakterine canlandırdı.

2012 yılında başrolünü oynadığı ‘Dila Hanım’ adlı dizide Erkan Petekkaya, Mahir Günşiray, Necip Memili ve Yonca Cevher ile birlikte rol aldı.

2014 yılında başrolünü oynadığı Kaderimin Yazıldığı Gün adlı dizide Özcan Deniz ile birlikte rol aldı.

Hatice Şendil, 2015’ten beri Burak Sağyaşar ile evlidir.

1983 doğumlu olan Hatice Şendil, 2020 yılı itibariyle 37 yaşındadır.

Hatice Şendil, sosyal paylaşım sitesi Instagram’da @haticesendil kullanıcı adıyla yer almaktadır.

Hatice Şendil’in rol aldığı dizi ve filmler

Uyanış: Büyük Selçuklu (2020)

Yüksek Sosyete (2016) (Konuk oyuncu)

Hayat Öpücüğü (2015) (Sinema filmi)

Kaderimin Yazıldığı Gün (2014)

Dila Hanım (2012)

Karadağlar (2010)

Geniş Aile (2010) (Konuk oyuncu)

Kurtlar Vadisi Pusu (2008-2010)

Yaban Gülü (2008)

Fesupanallah (2007)

İki Yabancı (2007)

Eylül (2005)

Yeni Hayat (2001)

Editör: TE Bilisim