İnsanoğlu geçen her zaman dilimine göre en üst teknolojik cihazı hayatına katmıştı. Tekerlek bulunduğunda, bir yerden bir yere ürünleri, malzemeleri taşıma fırsatı doğmuştu. Düşünün o an nasıl bir şaşkınlık vardı.

Teknoloji ve İnsan

Arabanın, telefonun ve uçağın icadı, icadın gerçekleştiği zamanda insanın nasıl bir noktaya geldiğinin hayreti herhalde şu şuralarda hızlı bir şekilde önümüze çıkan muazzam gelişmelerle gördüğümüzde yaşadığımız heyecanın onlarca katıydı diye düşünüyorum. Çünkü, ilk görünen yadırganır fakat sürekli hale gelince normalleşir. Bugün teknolojinin sınırlarını zorlayan insanoğlu, “Bu daha başlangıç, daha büyüklerine hazırlanın” şeklinde konuşuyor.

Bu teknolojik gelişimler artık daha iyiye ve kolaya doğru yol alıyor. Bunun örneklerinden biri, daha piyasaya hakim olmadan rekor kırarak tanıtılan “Dünyanın en küçük Kamera

OmniVision adlı teknoloji şirketi dünyanın en küçük kamerasını geliştirdi. Geliştirdiği bu kamerayla “Ticari Olarak En Küçük Görüntü Sensörü” olarak Guinness Dünya Rekoru kırdı ve rekorlar kitabındaki yerini aldı.

Vücutta Gizli Yer Kalmayacak

OV6948 model ismiyle anılan bu kamera sadece çok küçük olmasıyla önem kazanmıyor. Bu kadar küçük olmasının bir amacı var. Tıp başta olmak üzere bir çok yerde kullanılması planlanıyor. Çok küçük olan bu kameranın görüntü sensörüyle, Beyin, KBB, Kardiyak, Jinekoloji, Üroloji, spiral yaralanmalarda ve organ sistemlerinde bulunan en küçük noktalara kadar girip yüksek kalitede görüntü veriyor.

Kaliteli Çözüm

Bugüne kadar Vücudun anatomik olarak küçük ve dar noktalarının görüntülemesinde fiber kameralar kullanılıyor, bu kameralar kör ve düşük kalitede görüntü sunuyordu ayrıca bu kameralar büyük ve yeniden endoskopik uygulamalarda kullanım açısından maliyetli, bugün bu kamerayla oluşacak kontaminasyon risklerini, verimsizliği, onarım ve önleyici testler için maliyeti azaltıyor. Bundan dolayı tek kullanımlık kılavuz teller, katederler ve endoskoplar için kompakt ve kaliteli çözüm ortaya koyuyor. Bu kompakt tek kullanımlık tıbbi malzemeler hasta konforunu artırabileceği gibi iyileşme sürecinde olumlu katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Kamera Özellikleri

Bu kamera önemli özellikleri arasında 120 derecelik geniş bir görüş alanı ve 3 ila 30 mm genişletilmiş bir odak aralığın olması. Saniyede 30 kareye kadar 200 x 200 çözünürlükte görüntü ve video çekebiliyor. Kameranın çözünürlüğü düşük gibi görünse de, insan vücudundaki en küçük damarların içinden bile geçebilecek ve cerrahlara tanılar için kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca 4 metreden fazla minimum gürültü ile iletebilen analog çıkışı var. Kamera ayrıca daha iyi hasta konforu ve esnek prosedür süreleri için daha az ısı üreten 25 mW’lık düşük güç tüketimi sunuyor.

Sosyal Medya Uzmanı: Deniz Unay

Editör: TE Bilisim