Hat sanatının zarif kalemi Ali Alparslan’ın 72 eserden oluşan, küratörlüğünü Fatih Ömeroğlu’nun yaptığı ilk şahsi sergisi, Kadırga Sanat Galerileri’nde sanatseverlerle buluştu. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen serginin açılışına AK Parti Fatih İlçe Başkanı Orhan Narin, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, Prof. Dr. Sacit Açıkgözoğlu, Doç. Dr. Ali Rıza Özcan, Doç. Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner, hattat Mahmut Şahin ve birçok öğrencisi katıldı.

“DÖRÜDÜNCÜ SERGİMİZ”

Bu sergilerin İstanbullular için çok kıymetli olduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Kadırga Sanat Galerileri bizim pandemi sürecinde açtığımız ve bundan sonra inşallah Fatih’e ve İstanbul’a hizmet verecek önemli bir sanat galerisi olacak. Bu sanat galerisinde açtığımız dördüncü sergimiz ama çok önemli bir sergi. Prof. Dr. Ali Alparslan hocamızın 72 eseri, çok farklı koleksiyonerlerin, koleksiyonlarından buraya getirilerek sergileniyor. Hocamız hat sanatı için çok önemli bir isim, son dönem hattatlarından. Bu ilk şahsi sergisi zaten, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu sergiler hem Fatih için hem İstanbul için çok kıymetli. Bundan sonra sergilerimizi tüm sanatseverlerle buluşturacağız” dedi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Ali Alparslan’ın öğrencisi Doç. Dr. Ali Rıza Özcan açıklamasında, “Hocam 1925 yılında Çorlu’da doğdu. Daha sonra ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etti. Haydarpaşa Lisesi’nde öğrenim görürken hat sanatına merak saldı. Doktora yapmak üzere İran’a gitti. Birçok yazma türü biliyordu. 5 çeşit yazıyı layıkıyla yazan bir hocamızdı. Hocamız ömrü hayatında böyle bir sergi yapmamıştı. Yurt dışında küçük çaplı sergileri olmuştur. Bu kadar sayıda bir eser ile ilk şahsi sergisi bu oldu. Ben 1983 yılında hocamıza talebe oldum. Hocamızın sık sık söylediği bir söz vardı: ‘Hoca ve talebeyi ölüm ayırır.’ Hocamız ile bizi de ölüm ayırdı. Hocamızın bu sergisini görmesini isterdim” şeklinde konuştu.

ÇEŞİTLİ YAZILAR BİR ARAYA GETİRİLDİ

Hat sanatının zarif kalemi Ali Alparslan’ın ilk şahsi sergisi, Fatih Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kadırga Sanat Galerileri’nde sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Fatih Ömeroğlu’nun yaptığı sergide farklı koleksiyonerlerin ve hat sanatçısı, edebiyat ve sanat tarihçisi Ali Alparslan’ın öğrencilerinden temin edilen; Talik, Şikeste Talik, Celî Dîvâni, Dîvâni ve Rık’a yazıları bir araya getirildi. Sergi için hazırlanan katalogda 72 eserin yanı sıra sanatçının öğrencilerinden derlenen hatıra ve yazılara da yer verildi. Sanatseverlerin sergi ziyareti süresince 15 yıl önce vefat eden Ali Alparslan’ın ‘Türk Hat Sanatını’ anlattığı ses kaydı ziyaretçilere eşlik etti. Bugün açılan sergi, 29 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Editör: TE Bilisim