Türk Silahlı Kuvvetleri, ABD ve Batı’nın Türkiye’ye karşı “aktif” kullandığı terör örgütü PKK ve sınır ötesindeki uzantılarına yönelik başlatılan, “Pençe ve Kıran” operasyonlarının yanı sıra “Barış Pınarı ve Zeytin Dalı” harekâtları ile sonuca çok yaklaştı. 2019 yılı Batı’nın maşa olarak kullandığı PKK ve uzantıları için kâbus yılı olarak kayıtlara geçti. Pençe Operasyonu kapsamında Kuzey Irak’ın Hakurk Bölgesi’nde 3 farklı operasyon gerçekleştiren TSK, bölgede 166 teröristi etkisiz hale getirirken, terör örgütü tarafından sığınak, depo ve barınak olarak kullanılan 400’e yakın mağara imha edildi.

PKK’ya Kıran girdi!

Bu kapsamda daha önce başlatılan ve İçişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılan operasyonların bölgeleri ve katılan personel sayısıyla ilgili bilgiler şu şekilde:

Kıran-1 operasyonu; 17 Ağustos’ta Hakkari, Van ve Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinin doğusunu kapsamak üzere 129 timle başlamıştı.

Kıran-2 Operasyonu; 27 Ağustos’ta Mardin, Şırnak ve Batman’ı kapsamak üzere 117 tim bin 750 personelle gerçekleştirilmişti.

Kıran-3 Operasyonu; 21 Eylül 2019 tarihinden itibaren Herekol ve Bestler Dereler bölgesi merkez olmak üzere Siirt ve Şırnak ara hattında 7 komando taburu, 16 Polis Özel Harekât timi, 25 Güvenlik Korucu timiyle birlikte toplam 155 operasyonel tim, 2 bin 325 personelle gerçekleştirilmişti.

Kıran-4 Operasyonu; 24 Eylül’de Kars-Ağrı-Iğdır kırsalında, Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığınca başlatılmış , jandarma, polis özel harekat ve güvenlik korucularından 1125 personel, 75 operasyonel tim katılmıştı.

Kıran-5 operasyonu; 9 Kasım’da “Şeytan Üçgeni” olarak bilinen Diyarbakır’ın Kulp, Muş’un Kızıağaç, Bingöl’ün Solhan İlçesi arasında kalan Şenyayla, Darbi Yaylası, Kepir, Dokuzvirajlar, Billur Deresinde, başlatılmıştı. Operasyona 179 komando timinden oluşan 2 bin 625 jandarma özel harekât personelinin yanı sıra bölgeyi ve arazi yapısını iyi bilen güvenlik korucuları ile polis özel harekat timleri de katıldı.

Kıran-6 Operasyonu; Van, Hakkari ve Şırnak illeri kırsalındaki Faraşin bölgesinde, başlamıştı. Operasyonda, 2 bin 360 personel, 157 operasyonel timin görev aldığı İçişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Kıran-7 Operasyonu; Tunceli ili Munzur Vadisi’nde PKK’nın kış üslenmesine girmesini engellemek ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek maksadıyla başlatıldı. Operasyonda Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı’nda görevli; Jandarma Komando, JÖH ve PÖH timlerinden oluşan 2.250 personel 150 operasyonel tim görev aldı.

TERÖR DEVLETİNE GEÇİT YOK!

Afrin’den başlayan ve Kandil Dağı’na kadar uzanan güney sınırımızda kurulmak istenen ABD ve İsrail destekli terör devleti planları Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtlarıyla bozuldu. Zeytin Dalı Harekâtı ile Afrin ve çevresini terörden arındıran Türkiye, Barış Pınarı Harekâtı, Fırat’ın doğusunda konuşlanan PKK’yı geri püskürterek, PKK’ya hamilik yapan ABD’yi de Suriye’nin iç kısımlarına çekilmek zorunda bıraktı.

“500’ÜN ÇOK AZ ÜZERİNDE TERÖRİST KALDI”

Öte yandan ilki 17 Ağustos’ta 7’ncisi 23 Kasım’da yapılan Kıran Operasyonları ile PKK’nın yurtiçindeki yapılanmalarına büyük darbe vuruldu. 17 Ağustos’ta Hakkâri, Van ve Şırnak bölgesinde başlayan ve zamanla Mardin, Batman, Kars-Ağrı-Iğdır kırsalı, Diyarbakır’ın Kulp, Muş’un Kızıağaç, Bingöl’ün Solhan İlçesi arasında kalan Şenyayla, Darbi Yaylası, Tunceli’ye kadar genişletilen 7 operasyonda PKK yok edilme noktasına geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt genelinde düzenlenen operasyonlara ilişkin yaptığı açıklamada, “Yurtiçinde 500’ün çok az üzerinde terörist kaldı. Şimdi 2020 yılı için bütün hazırlıklarımızı, bütün kapasitemizi bu 500’ü sıfırlamak için kullanacağız. Girilmedik hiçbir alan kalmayacak.” ifadesini kullandı.

Irak’ın kuzeyine yönelik 27 Mayıs’ta başlatılan ve 12 Temmuz’da genişletilen Pençe operasyonlarında bugüne kadar 163 terörist etkisiz hele getirildi. Teröristler tarafından sığınak,barınak ve depo olarak kullanılan 398 mağara ile 344 mayın ve EYP imha edildi.

PENÇE OPERASYONUNUN BİLANÇOSU

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halka İlişkiler Şube Müdürü Deniz Yarbay Nadide, Şebnem Aktop 25 Kasım’da basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda Pençe operasyonlarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Aktop, “Hakurk’a yönelik 27 Mayıs’ta başlatılan ve 12 Temmuz’da genişletilen Pençe 1-2 operasyonlarında bu güne kadar 90 terörist etkisiz hale getirildi, terör örgütü tarafından sığınak, depo ve barınak olarak kullanılan 320 mağara ile 266 mayın ve EYP tespit edilerek imha edildi. Sinath-Haftanin bölgesinde, 23 Ağustos’ta başlatılan Pence-3 Operasyonu’nda bu güne kadar 73 terörist etkisiz hale getirildi.” açıklamasını yaptı.

Barış Pınarı Harekâtı

9 Ekim’de Suriye sınırımızın Fırat’ın doğusunda kalan kısmında başlatıldı. Tel Abyad ve Rasulayn arasında kalan yaklaşık 120 kilometrelik alanın 32 kilometre derinliğe kadar inilerek terör örgütlerinden temizlenmesi ve burada oluşturulacak güvenli bölgeye ülkemizde misafir ettiğimiz yaklaşık 2 milyon Suriyelinin yerleştirilmesi planlanıyor.

Harekât kapsamındaki bölgede tek hedef terör örgütleri olurken siviller, tarihi yapılar ve turistik mekanların zarar görmemesi için gerekli hassasiyet gösteriliyor.

Aynı operasyonlarda teröristler tarafından sığınak, depo ve barınak olarak kullanılan 53 mağara ile 78 mayın ve EYP tespit eden kahraman Mehmetçiklerimiz hepsini imha etti.

YURT İÇİNDE YAPILAN SON TEMİZLİK

Yurt içinde bölücü terör örgütü PKK’nın kış üslenmesi hazırlıklarını bertaraf etmek, hareket kabiliyeti daralan terörist grupları bulup etkisiz hale getirmek, teröristlerin bölgeler arası geçişlerini engelleyerek takviye edilmesini önlemek amacıyla, ilki 17 Ağustos’ta başlatılan Kıran operasyonları aralıksız sürüyor.

Geri adım atmak zorunda kaldılar

Emperyalist tüm güçlerin karşımızda hizalanmasına rağmen Barış Pınarı Harekatı 9 gün sürdü ve yüzlerce terörist etkisiz hale getirildi. Başarıyla yönetilen harekatta Suriye sınırımızın Fırat’ın doğusunda kalan kısmında 32 km derinliğinde ve 145 uzunluğunda bir güvenli bölge hızlı bir şekilde oluşturuldu. Türkiye’nin milli güvenlik sorunu ilan ettiği YPG’yi arkalayan ABD, Ankara’nın kararlı tutumu karşında geri adım attı. ABD Başkan Yardımcısı Mıke Pence’nin başını çektiği ABD’li heyet 17 Ekim 2019’da Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüş ve Türkiye’nin hassasiyetleri dikkate alınarak anlaşma yapılmıştı.

ABD’ye 120 saat süre tanıyan Türkiye’nin diplomatik başarısına bir sonraki aşamada Rusya ile varılan mutabakat ikinci bir zafer getirmişti. Bugün sahada Tel Abyad ve Rasulayn arasındaki hattı güvenlik bölgeye dönüştürmek için var gücüyle çalışan Türkiye, dört koldan sürdürdüğü terörle mücadelesinde tarihi bir başarı elde ediyor.

MGK’DAN “SONUNA KADAR MÜCADELE” MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde önceki gün yılın son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplandı. 4 saat süren kritik MGK toplantısının ardından yapılan açıklamada Barış Pınarı Harekâtı’nın amacına ulaşana kadar sürdürüleceği önemle vurgulandı.

Editör: TE Bilisim