Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Güney Kıbrıs’ta Türkiye kaynaklı siyasi kriz kapıda. Doğu Akdeniz’de uluslararası petrol şirketlerinin sondaj faaliyetlerini 1 seneliğine ertelediklerini açıklamasının ardından Rum medyasında “Biz nerede yanlış yaptık” sesleri yükselmeye başladı. Doğu Akdeniz’i tek taraflı olarak parselleyip, bölgedeki petrol ve doğalgaz kaynaklarını Türkiye ve KKTC’yi hiçe sayarak tek başına sahiplenmek isteyen Güney Kıbrıs; İtalyan enerji şirketi ENI, Fransız TOTAL ve ABD şirketi ExxonMobil’e 4, 5, 6 ve 7 numaralı parsellerde ruhsat vermişti. Ancak şirketlerin üçü de sondaja başlamayı 1 sene süreyle ertelediğini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Bu fiyaskonun ardından Rum Kesimi ve Yunanistan’da gözler Türkiye’ye çevrildi.

SİYASİ VE EKONOMİK YÜK VURGUSU

İki ülke kamuoyu da “Küresel ekonomik kriz ve koronavirüs salgını nedeniyle içine kapanan dünyada Doğu Akdeniz konusunda meydan sadece Türkiye’ye kaldı” yorumları yapılıyor. Fatih ve Yavuz’un ardından üçüncü sondaj gemisi Kanuni’nin de bölgede çalışmak için tamamen hazır duruma geldiğine dikkat çekilirken, Rum kamuoyu “Bizim tarafımızdaki uluslararası petrol şirketleri belirsizlik nedeniytle faaliyetlerini askıya aldı. Yalnız kalan Türkler bu süreçte kararlı bir çekilde devam ederse bölgede tek hakimiyetini garanti altına alacak. Türkler’in muhtemel başarısının siyasi ve ekonomik yükü çok büyük olur” görüşünde hemfikir.

ANASTASİADİS’İN KOLTUĞU SALLANIYOR

Rumlar’ın Doğu Akdeniz fiyaskosunun Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis’in popülaritesini de derinden etkilemesi bekleniyor. Bölgede sözde Kıbrıs Münhasır Ekonomik alanı ilan ederek tek taraflı parsellemeyle büyük sükse yapan Anastasiadis’in, uluslararası enerji şirketlerinin bölgeden birer birer ayrılışını halka nasıl açıklayacağı da ayrıca merak konusu.

Editör: TE Bilisim