Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Güney Kıbrıs, oldubitti siyasetinde yol kat etmek için adımlarını hızlandırdı. Roma’ya giderek burada İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile bir araya geldi. Gündemde ise Rumlar’ın tek taraflı olarak ilan ettiği “Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde yer alan 8’inci parsel vardı.

Rum gazetesi Fileleftheros, “Hristodulidis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yasa dışı faaliyetlerinden İtalyanlar’ın ne derece rahatsız olduğunu, verebilecekleri tepkilerin hangi seviyeye kadar gidebileceğini ölçmek için Roma’ya gitti” ifadelerini kullandı. Hristodulidis ayrıca, Güney Kıbrıs’ın 8’inci parselde tek taraflı olarak faaliyet yetkisi verdiği İtalyan enerji şirketi Eni’nin CEO’su Claudio Descalzi ile de bir araya geldi. Descalzi, bölgede şirketin haklarını sonuna kadar savunacağını ve şimdiye kadar yaptığı yatırımın karşılığını almaları gerektiğini vurguladı.

Rumlar’ın İtalya ve Fransa’ya baskı uyguladığı nokta işte tam da burada yatıyor…

MİLYARLARCA EURO ZARAR EDEBİLİR

İtalyan enerji şirketi Eni, Doğu Akdeniz’e şimdiye kadar 1 milyar euroya yakın yatırım yaptı. Bölgede tek taraflı olarak sondaj yetkisi verilen bir diğer şirketi olan Fransız Total de benzer bir durum içerisinde bulunuyor. Rumlar, İtalya ve Fransa liderleriyle her görüşmede bu konuyu gündeme getirerek “Şirketleriniz bize güvenerek milyarlarca Euro’yu gözden çıkardı. Onların zarar etmesi size de zarar verir” diyerek bölgede Türkiye karşıtı tek taraflı faaliyetlerini kabul ettirmeye çalışıyor.

FRANSA’DAN TÜRK DÜŞMANLIĞINA ONAY

Yunan Başbakan Kyriakos Miçotakis’in Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u dün Paris’te ziyaret ederek Türkiye’yi topa tuttuğu ve destek sözü aldığı Fransa, Yunanistan ve Rum Kesimi’nin tarafını açık bir şekilde alıyor. Ancak İtalya’nın durumu böyle değil. Fransızlar gibi doğrudan Türkiye karşıtı bir siyaset çizmiyorlar. Rum Bakan Hristodulidis ile dün görüşen İtalyan Dışişleri Bakanı Di Maio, 18 Ocak’ya yaptığı bir açıklamada “İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkiler mükemmeldir” ifadelerini kullanmıştı. İtalya, 2 Ocak’ta Yunanistan, Rum yönetimi ve İsrail’in imzaladığı EastMed (Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) imza törenine davetli olduğu halde katılmadığını hatırlatmakta fayda var.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim