Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

Sağlık Bakanlığı, hastanelerin normalleşmeye başlama planını açıkladığı rehberde, poliklinik hizmetlerinde sosyal mesafe kuralı dikkate alınacak. Salgının ilk günlerinde ertelenen cerrahi operasyonlar da kademeli olarak yapılmaya başlanacak.

YOĞUNLUK OLUŞMASI ENGELLENECEK

Hastanelere ilişkin normalleşme rehberinde, acil durumlar hariç verilen hizmetlerin randevulu olması ve randevulu birimlerde yığılma oluşmasını engelleyecek şekilde düzenleme yapılması istendi. Hastaların hastanede bekleme sürelerinin en az olacak şekilde yapılması gerektiğinin de altı çizildi. Ayrıca kronik hastaların hastaneye gelişlerini an aza indirecek, gelişlerini düzenleyecek bir sistem kurulması gerektiği belirtildi. Hastanelerde asansörlerde, servis ve polikliniklerde sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılacak. Genel alanlarda koltuklar aralarında mesafe olacak şekilde işaretlenecek. Gerekirse koltuk sayısı azalacak. Yürüyen merdivenlerde öndeki kişiyle 3 basamak mesafe konulmasını içeren uyarılar bulunacak. Havalandırma sistemlerinin periyodik bakımı yapılacak, salon tipi klimalar ve vantilatörler ortak kullanım alanlarında çalıştırılmayacak. Merkezi havalandırma sistemleri dışında klima sistemleri kullanılmayacak. Pencere olan ortamlar sık sık havalandırılacak.

CERRAHİ İŞLEMLERE YENİDEN BAŞLANACAK

Salgının ilk günlerinde ertelenen cerrahi operasyonlar da kademeli olarak yapılmaya başlanacak. Ertelenen planlı işlemler nedeniyle artan talebin yönetilmesi için bir planlama yapılması gerektiğine yer verilen rehberde, planlama yapılırken Kovid-19 ilişkili önlemlerin devam ettirilmesi, kritik sağlık bakımı gerektiren hizmetlerin aksatılmaması, süreç içerisinde hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması önemine değinildi. Hastanelerde cerrahi işlemlerin yapılıp yapılmamasına gerek duyulan bilim dallarının yanı sıra yöneticilerin de yer aldığı kurullar karar verecek.

Editör: TE Bilisim