Bulgaristan’da Trend Araştırma Merkezi’nin yaptığı anket sonuçlarına göre her iki vatandaştan biri, ülkenin erken parlamento seçimlerine ihtiyaç duymadığına kesin olarak inanıyor. 1006 kişi ile yapıldığı belirtilen çalışmada, anket katılımcılarının yüzde 50’si, yeni bir erken genel seçime gerek görmediğini belirtirken yüzde 30’u ise tam aksini düşündüğünü belirtti. Bir diğer yüzde 20’lik kesim, cevap verme konusunda tereddüt etti. Bununla birlikte katılımcıların yüzde 53’ü, Boyko Borisov hükümetinin görev süresini tamamlayacağına, yüzde 25’i ise bunun gerçekleşmeyeceğine inanıyor. Cevap verme konusunda tereddüt edenlerin sayısı yüzde 22 oranındadır.

PARTİLER OYLARINI KORUDU

Bir önceki aya göre Bulgaristan’da en büyük siyasi partiler olan Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) ve Bulgaristan Sosyalist Partisi’ne (BSP) destek oranlarında hafif bir düşme gözlenmesine rağmen vatandaşların siyasi tercihleri önceki aylara benzer şekilde devam ediyor. İki ana partiye destek oranları arasındaki fark yaklaşık yüzde 3 civarında olarak kalıyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve Birleşik Vatanseverler Koalisyonu’na destek oranları arasındaki fark ise yüzde 1 civarında.

MECLİSE DÖRT PARTİ GİRİYOR

Bu durumda eğer bugün seçim yapılsaydı GERB seçmenlerin oylarının yüzde 22,9’unu, BSP ise yüzde 19,7’sini alacaktı. Erken genel seçimler yapılması halinde daha iki partinin Parlamento’ya gireceği kesin görünüyor. HÖH partisi yüzde 6,4 oranında oyla üçüncü, Birleşik Vatanseverler koalisyonunu ise yüzde 5,7 oranında oyla dördüncü olacaktı. Anket sonuçlarına göre şu aşamada İrade Partisi (yüzde 1,5), Demokratik Bulgaristan (yüzde 2,2) ve Reformcu Blok (yüzde 1,3) Parlamento’ya giremiyor. Katılımcıların yüzde 34’ü ise seçimlerde oy kullanmayacağını söylüyor.

Editör: TE Bilisim