Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de oldubittilere geçit vermemesi, Yunanistan için ana sorun olmaya devam ediyor. 12 mil dayatmasıyla ülkemizi Antalya Körfezi’ne hapsetmek isteyen Atina, ABD kartını açık bir şekilde oynamaya başladı. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’in geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği ABD ziyaretiyle ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Washington’da görev yapan Yunan muhabirlerin aktardığına göre, Miçotakis “Türkiye egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ediyor. Doğu Akdeniz’de yasadışı bir şekilde sondaj çalışmaları yürütmeyi sürdürüyor. Libya ile imzaladıkları anlaşmayı kabul etmemiz mümkün değil, kıta sahanlığımızı çalıyor. Bölgede her anlamda sorun oluşturuyor. Bize yardım edin” diyerek ABD Başkanı Donald Trump’a sitemde bulundu. Trump ise Atina’ya bir dizi güvence verdi.

DESTEK ARTARAK SÜRECEK

Türkiye ile arabuluculuk için Miçotakis’e destek çıkan ABD başkanı Trump, “Sorunlarınızı anlıyorum. Türkiye’nin tonunu azaltması yönünde görüşmelere dahil olacağımız konusunda size güvence veriyorum” minvalinde ifadeler kullandı. Önümüzdeki aylarda Türkiye karşısında Yunan tezleriyle bölgede kendini daha da açık bir şekilde göstereceğinin mesajını verdi. Washington halihazırda Yunan ve Rum tezlerine destek veriyor. Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım’da imzalanan deniz sınırları mutabakatının bölgede istikrarsızlıktan başka hiçbir şeye hizmet etmeyeceği açıklamasını yaparak Yunanistan ve Güney Kıbrıs’a olan desteklerini açıkça ortaya koymuşlardı.

Su borusu patladı Rumlar sevindi

Mersin’deki Alaköprü Barajı’nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşıyan boru patladı. “Asrın Projesi” olarak adlandırılan ve 17 Ekim 2015’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle hayata geçirilen projede onarılması güç bir durum yaşandı. Boru hattının yeniden hizmete açılmasının 6 aydan uzun bir süre alacağı dile getirilirken, bu olumsuz durum beklendiği üzere Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın milliyetçi basınında bayram havası oluşturdu. “Asrın balon projesi” türü başlıklarla borunun patladığı “müjdesi” verildi. Boru hattının 2013’te kurulacağının açıklanmasından itibaren Yunan ve Rum kanadı bu projeye öfke ve kinle yaklaşıyordu.

TÜRK AKIM RAHATSIZLIĞI

Öte yandan Yunanistan’ın en büyük özel kanallarından OPEN TV, ABD Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından elde ettiği bilgiyi paylaştı. Buna göre Washington, Rusya ile yapılan TürkAkım ortaklığı nedeniyle Türkiye’ye karşı büyük rahatsızlık duyuyor. S-400 füzelerine ek olarak bu konuda da Ankara’ya yaptırım için çalışma yapıldığı ifade ediliyor. ABD’deki Yunan lobisi ve bu lobiye destek veren senatörlerin de bu çalışma nedeniyle hoşnut oldukları, tam destek verdikleri belirtiliyor. Bu gelişmeler göz önüne alındığında Avrupa Birliği’nden beklediği desteği alamayan ve kuru kınamalarla yetinmek durumunda kalan Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın ABD kartına ağırlık verdiği aşikar.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim