Oruç ve Kur’an-ı Kerim ayı olan Ramazan-ı Şerif’in 9 günü geride kaldı. Bugünlrin manevi berektinden istifade edebilmek için bol bol Kur’an-ı Kerim okumak ve gündüzlerini oruç ile geçirilen bu mücarek zaman diliminin gecelerini de namaz ve dualarla ihya etmelidir. Bu gece yani Ramazan ayının 10. gecesi kılınacak namaz (2 Mayıs Cumartesi’yi 3 Mayıs Pazar’a bağlayan gece) ile teravih namazının bu geceye özel lütuflarından haberimizin detayında bahsedeceğiz. Peki, Ramazan’ın 10. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 10. gecesi kılınacak namaz ile teravih namazının fazileti nedir? Namazın kılınış şekli ile ilgili bilgileri haberimizden okuyabilirsiniz. Gün gün yapılacak ibadetlerhakkında geçmiş günler hakkındaki bilgilere dirilispostasi.com bağlantısından erişebilirsiniz.

Ramazan’ın 11. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? (3 / 4 Mayıs gecesi) haberini okumak için tıklayın!

Ramazan’ın onuncu gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 10. gecesi kılınacak namaz ile teravih namazının fazileti nedir?

Ramazan’ın 10. gecesi kılınacak 4 rekat namaz bulunmaktadır. Bu namazı tavsiye eden Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz buyurur ki;

‘Bir kimse bu gecede birinci rekatta bir Fatiha, bir Ayetel Kürsi, 1 kere Şehidalahü ennehü… [ Al-i İmran suresi, Ayet:18 ] ayeti ile Duha suresini, ikinci rekatta birer defa Fatiha, A’lâ ve Gâşiye surelerini, üçüncü rekatta birer defa Fatiha ve Duhâ suresini, dördüncü rekatta da Fatiha ile İnşirah suresini birer kere okuyarak 4 rekat namaz kılsa, Allâhu Teâlâ o kulun namazını kabul edip ölüm meleğine emir verir ki şöyle emreder; Ben bu kulumu, benim şiddetimden ve azâbımdan emîn kıldım.’

Nasıl kılınır; Namazın diğer kılınış detayları ikindi ve yatsı namazının sünnetleri gibidir.

Nasıl niyet edilir; ‘Yâ Rabbi! Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîfin için namaza, Allâhu EKber’ diyerek niyet edilir. Namazın ardından özel bir tavsiye yoktur, istiğfar ve Salevâtın ardından dualar edilerek tamamlanır.

RAMAZAN-I ŞERİF AYININ 10. GECESİ TERAVİH KILMANIN MÜKAFATI

Ramazan-ı Şerif ayının 10. gecesinde teravih namazı kılan kimseye, Allâhu Teâlâ dünya ve ahiret selameti ihsân eder. [Dürratü’l-Vâ’izîn s:16-17]

Ramazan-ı Şerif ayı boyunca mübarek Peygamberimiz (s.a.v.)’in Sünnet-i Mü’ekkede olarak devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olan teravih namazının ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği miktarda katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmeti sonsuz olup, Rızasına ulaşabilen kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütufların hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek. İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanmasıdı, yalnızca Allah için yapması halidir.

Ramazan ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan-ı Şerif ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutulamıyor olsa bile teravih namazı kılınabilir.

Hasta ve yorgun olan kimseler teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazını cemaatle kılmak sünnettir. Ancak cemaatle kılma imkanı yoksa münferiden de eda edilir.

*

Teravih namazının ecir ve mükafatı hakkında Hadîs-i Şerif: ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

*

Ashâb-ı Kirâm Efendilerimizin, Ramazan-ı Şerif ayının gecelerini uzun uzun ibâdet ederek geçirmeyi îtiyâd (adet edinmek) hâline getirdikleri bilinir. Nitekim Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz, Ramazan ayında bir gün hanesinde çıktığı zaman mescidin kenarında namaz kılan bir topluluk görür ve;

Onlar ne yapıyor? diye sorar.

–Yâ Rasûlallâh, bu topluluk ezberlerinde fazla Kur’ân-ı Kerim olmayan kimseler. Übey bin Kâ’b (r.a.) onlara namaz kıldırıyor! diye cevap verdiler. Rasûlullah Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz de bunun akabinde;

–İsabet etmişler, ne kadar güzel ve iyi bir şey yapıyorlar! buyururlar. (Ebû Dâvûd, Ramazan, 1/1377)

Böylelikle Ramazan’da cemaat ile namaz kılmanın güzelliği Rasül-i Zî-şân Efendimiz (s.a.v.) tarafından tasdik ve teşvik edilmiştir.

Editör: TE Bilisim