Diriliş Postası Haber Müdürü Muhammed Şimşek/İstanbul

Çağ açıp çağ kapatan Sultan Fatih’in ve şanlı ecdadımızın emaneti Ayasofya 86 yıl sonra vakfiyesine uygun hale döndü. Tarihi anlara yüz binlerce vatandaş canlı tanık olurken, Anadolu ve Balkanlar’da da bayram havası yaşandı.

AYRILAN BÖLÜMLER ERKEN VAKİTTE DOLDU

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışı dolayısıyla 21 bin polis görev yaparken, bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolması nedeniyle misafir girişleri durduruldu. Ayasofya Meydanı’nın dolmasının ardından otobüs servislerinin durdurulmasıyla cuma namazını kılmak isteyenler Yenikapı Etkinlik Alanı’na yönlendirildi. Cuma namazı sonrası Ayasofya’yı görmek isteyenler için tekrar seferlerin başlayacağı duyuruldu. Girişlerin kapatılması sonrası vatandaşlar çevredeki camilere yöneldi. Camilerde yer bulamayanlar, evlerinden getirdikleri seccadeleri cami çevrelerinde bulundukları yere sererek, Cuma namazını kıldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışına Yenikapı etkinlik alanında tanıklık eden vatandaşlar, alana kurulan led ekranlarda oradaki programı takip ederek okunan dualara eşlik etti. Ayasofya’yla aynı anda alanda da başlayan namazı Fatih Müftülüğü Şube Müdürü Hanifi Dursun kıldırdı. Vatandaşlar, Fatih Sultan Mehmet’in türbesinde de yoğunluk oluşturdu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 86 yıl sonra yeniden ibadete açıldı | Prangalar kırıldı

Gündem

Habere Git

BASININ YOĞUN İLGİSİ VARDI

Tarihe anlara tanıklık etmek isteyen çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci, Cankurtaran’da oluşturulan basın merkezinde toplanarak minibüslerle Ayasofya Meydanı’ndaki basın platformuna taşındı. Basın mensupları için Ayasofya Meydanı’nda yapılan iki katlı platformda çok sayıda gazeteci görev yaptı.Caminin ibadete açılması, sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlarla da gündem oldu. Sosyal medya kullanıcılarının #AyasofyaCamii etiketiyle yaptığı paylaşımlar Twitter’da ilk sırada yer aldı. Açılış etkinliği televizyon kanallarının yanı sıra sosyal medya platformları üzerinden de canlı yayımlandı. Program, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişisel sosyal medya hesaplarından ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi adına açılan resmi Twitter hesabından da izlendi.

OSMANİYE’DE TATLI DAĞITILDI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yeniden ibadete açılması Osmaniye’de sevinçle karşılandı. Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Osmaniye Şubesi tarafından, Enverül Hamit Camisi’nde cuma namazı çıkışında cemaate tatlı ikram edildi. Ayrıca cami avlusuna asılan dev Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi afişi önünde vatandaşlar hatıra fotoğrafı da çektirdi. İslam Alemi için Ayasofya’nın yeniden dirilişinin gerçekleştiğini söyleyen TÜGVA Şube Başkanı Talha Akif Gürbüz, “ Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılması, Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, Mescid-i Aksa’nın inşallah özgürlüğüne kavuşması için atılan bir adımdır. İnşallah tüm dünyada yeniden Osmanlı barışı, mirası ve medeniyeti hakim olacaktır. Bunu yapacak olan da Türk milletidir.” dedi.

ÇORUM’DA MEHTERAN GÖSTERİSİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 86 yıl aradan sonra cuma namazıyla ibadete açılması Çorum’da da sevinçle kutlandı. Çorum Belediyesince 15 Temmuz Şehitleri Hürriyet Meydanı’nda düzenlenen törende Mehteran Takımı konser verdi. Fetih Marşı ile başlayan etkinlikte vatandaşlar, Türk bayraklarıyla mehter takımının seslendirdiği parçalara eşlik etti. Etkinliğe katılanlara Osmanlı şerbeti ikram edildi. Törende Kur’an tilavetinin ardından Ayasofya’nın ibadete açılmasının İslam alemine hayırlar getirmesi için dua edildi. Türkiye’nin tarihi bir gün yaşadığını söyleyen Belediye Başkanı Vekili İsmail Yağbat, “Bugün fethin, dirilişin sembolü Ayasofya, yeniden ibadete açılıyor. Bu anlamda hepimiz çok mutluyuz. Bu tarihi ana şahitlik etmek üzere tüm Türkiye’den vatandaşlarımız İstanbul’a akın etti. Biz gidemedik ancak camiye çevrileceğinin açıklandığı ilk andan beri kalbimiz Ayasofya için atmakta. Madden orada olmasak da manen oradayız.” dedi.

Anadolu’dan akın ettiler

Büyük kavuşma için Anadolu’nun çeşitli vilayetlerinden otobüsler kaldırıldı. Sakarya’daki Demokrasi Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, Sakarya Büyükşehir Belediyesince getirilen çok sayıda otobüs ve midibüslere bindi. Sosyal mesafe kuralları gereği araçlara belirli sayıda yerleştirilen vatandaşlar, belediye ekiplerinin kumanya dağıtmasının ardından İstanbul’a doğru yola çıktı. Vuslat anını yerinde yaşayan vatandaşlar daha sonra Sakarya’ya döndü. Aynı şekilde Mamak Belediyesi tarafından da 1453 Ankaralı tarihi anı yerinde yaşamak üzere İstanbul’a getirildi.

MAKEDONYALI MÜSLÜMANLAR ŞÜKÜR SECDESİ YAPTI

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği ve Kuzey Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) iş birliğinde müftülüklere gönderilen yazıyla ülkedeki camilerde cuma hutbelerinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi hakkında bilgi verildi. Başkent Üsküp’teki Murat Paşa Camisi’nde cuma namazı öncesinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışı için şükür secdesi yapıldı ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan tarafından dua edildi. Murat Paşa Camisi vaiz ve hatibi Süleyman Baki, cuma hutbesinde, Ayasofya’nın insanlık için önemli bir eser olduğunu söyledi. Ayasofya’nın tarihi ve önemi üzerinde duran Baki, “Biz Üsküp’ten, Kuzey Makedonya’dan, Rumeli’den bu caminin yeniden camiye kavuşturulması bizleri gerçekten ziyadesiyle mutlu etmiştir. Ayasofya Rumeli’deki, Balkanlar’daki bütün camilerin tacıdır.” ifadelerini kullandı.

YURT DIŞINDAN GELENLER DE HEYECANLIYDI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 86 yıl sonraki ilk Cuma namazı için dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar, tarihi bir güne tanıklık etmenin mutluluğunu yaşadı. Hindistan’dan gelen Gohari Imam, bugün Ayasofya’da namaz kılmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Imam, “Bugün sadece Türkler için değil tüm Müslümanlar için önemli bir gün.” İfadelerini kullandı. Çadlı Muhammed Nur ise “Bugün gerçekten güzel ve önemli bir gün. İslam alemi için çok önemli. Burada olduğum için mutluyum.” dedi. Pakistanlı Mehmet Refik de “Camiyi açtığı için Allah Erdoğan’dan razı olsun. Allah bütün Müslümanlardan razı olsun.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim