AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fitch Ratings’in, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etmesi, not görünümünü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“OBJEKTİF” VE “NÖTR” DEĞİL

Canikli, Fitch’in, Karadeniz’deki 320 milyar metreküp doğal gaz keşfinin açıklanmasının ardından duyurduğu kararın, objektif ve nötr olmadığını belirtti.

Fitch’in açıklamasından 2 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önemli bir müjdenin olacağının kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Canikli, “Fitch, doğal gaz keşfiyle ilgili gelişmeden sonra yapacağı değerlendirmenin, doğal gaz keşfinin ekonomik sonuçlarını da içereceğini, daha doğrusu piyasalar tarafından bu şekilde algılanacağını biliyordu.” değerlendirmesinde bulundu.

FITCH’İN AVUKATLIĞINI YAPIYORLAR

Fitch’in doğal gaz keşfini öğrendiğinde normalde bu gelişmeyi analizine dahil etmesi gerektiğini, analiz için süre yeterli değilse de açıklamanın ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:

“Bir kez daha vurgulamak gerekir ki Fitch suçüstü yakalanmıştır. Aslında suçüstü yakalanan sadece Fitch değildir. Kadrolu baykuşların yanında kadrosuz olup da kadro peşinde koşan baykuşlara da suçüstü yapılmıştır. Fitch’in ne kadar objektif ve tarafsız bir yöntem ve içeriğe sahip olduğunu, Türkiye ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmelerin gerçekçi ve bilimsel olduğunu ve üst akıl tezinin çöktüğünü sevinç naraları atarak haykırıyorlar. Fitch’in avukatlığını yapıyorlar.”

TL’NİN DEĞERİ DÜŞTÜ DİYENLERE SESLENDİ

Canikli, Türk lirasının değer kaybına uğradığına yönelik iddialara ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Türk lirasının değer kaybını önlemek amacıyla Merkez Bankası döviz rezervlerinin önemli ölçüde eritildiği gibi bir iddia ileri sürülürken, içini dolduracak anlamlı nedensellik bağlantılarının ortaya konulması kaçınılmazdır. Aksi halde iddia havada kalacak ve kahvehane sohbeti konusu olmaktan öteye geçemeyecektir.”

“SUBJEKTİF VE SİYASİ BİR KARAR”

Döviz rezervinin 2013’te yabancı portföy yatırım değerini karşılama oranının yüzde 130 iken bu oranın 14 Ağustos 2020’de yüzde 189,6’ya yükseldiğini aktaran Canikli, şunları kaydetti:

“Basit bir oran analizi ile dahi bugünkü döviz rezervlerimizin, Fitch’in Türkiye ekonomisine en yüksek notları verdiği yıllardaki döviz rezervlerimizden çok daha fazla döviz talebini karşılama kapasitesine sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle Fitch’in, döviz rezervlerindeki düşüşü not indirimi için gerekçelerden birisi olarak ifade etmesinin hiçbir bilimsel ve rasyonel dayanağı bulunmamaktadır. Böyle bir karar eğer ekonomik ve rasyonel değilse subjektif ve siyasi bir karardır. ”

Canikli, Fitch’in not indirimine gerekçe gösterdiği negatif reel faizin ABD ve Avro bölgesi dahil dünyanın büyük bölümünde uygulanan bir model olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim