Deniz Unay/Görüş

Akıllı hoparlörler sahip oldukları özellikleri sayesinde sıradan bir hoparlörde olduğu gibi ses çıkarmasının yanında, Bluetooth, NFC vb. özelliklere de sahip olan ve diğer cihazlarla entegre biçimde kullanılabilen bu cihazlar yepyeni bir ses deneyimi sunuyor.

Kablosuz, uzaktan kontrol edilebilen ve birçok farklı unsuru mobil cihazlarınız ile kontrol edebildiğiniz hoparlörler, günümüzde dünya devi teknoloji firmalarının da büyük bir rekabete başlamasına neden olmuştur. Tek üniteli ses sistemleri olan hoparlörler Apple, Amazon, Google, Samsung ve Microsoft gibi dünyanın önde gelene teknoloji ve yapay zeka üreticileri tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Söz konusu firmalar tarafından geliştirilen yapay zekalar sistemleri ile donatılan bu hoparlörlerise günümüzde akıllı olarak adlandırılıyor.

Sürekli yanınızda taşıyabileceğiniz, sesleri çok daha kaliteli duyabileceğiniz ve dilediğiniz ayarlamaları kısa süre içinde yapabileceğiniz akıllı hoparlörler kısa sürede gündelik hayatımızda yerini almayı başardı.

Akıllı hoparlörler işlevselliği ile dikkat çekiyor

Kısa süre önce hayatımıza giren yeni nesil teknolojilerden biri olan akıllı hoparlörler kullanıcı deneyimini bir hayli iyileştirmeyi başardı. Akıllı cihazların hayatımızın her alanında yer edinmeye başlamasının ardından ses sistemlerinin de bu doğrultuda geliştirilmesi birçok yönden hayatı kolaylaştırdığı gibi fark yaratmaya da başladı. Akıllı hoparlörler deyince akla birçok farklı unsur geliyor. Oldukça işlevsel özelliklerle donatılmış bu cihazlarla, sadece komut vererek istediğiniz parçayı çalmasını sağlayabilir veya günlük hava durumunu sorabilir veya diğer trafik durumunu edebilirsiniz.

Akıllı cep telefonlarında kullanmaya alıştığımız sanal asistanlar akıllı hoparlörler sayesinde çok daha işlevsel olarak kullanılabilir hale getirildi. Üretici firma tarafından geliştirilen akıllı hoparlörlerin sahip olduğu yazılıma göre, “Hey Siri” veya “Alexa” vb. komutlar ile cihaza seslenerek dilediğiniz her konuda soru yöneltebilir ve yanıtını kısa süre içinde alabilirsiniz.

Akıllı hoparlörler yeni sanal asistanız

İlk olarak Amazon tarafından geliştirilen Amazon Echo, ses kontrollü olarak kullanılabilen ve pek çok farklı işlevi yerine getiren hoparlörler olarak kısa sürede hayatımıza girdi. Sonrasında Apple tarafından geliştirilen HomePod ve devamında diğer teknoloji devlerinin hem yazılım anlamında hem de cihaz olarak geliştirdikleri akıllı hoparlörler, telefonlarımızdaki sesli asistanlar ile benzer şekilde kullanılabiliyor. Ses kontörlü ile bir akıllı sanal asistana sahip olan bu cihazlarda yaşam alanlarınızda sizin için birçok farklı sorunun yanıtı verdiği gibi istediğiniz herhangi bir parçayı da hemen çalmanızı sağlayacaktır.

Akıllı hoparlörler sayesinde günümüzde yapabileceklerinizin pek bir sınırı yok. Öte yandan üçüncü sınıf uygulamalar ile uyumlu biçimde çalışma yeteneği sayesinde birçok yönden avantaj sağlamaktadır. Akıllı hoparlörlerinizi asistan olarak kullanarak:

Hava durumunu öğrenebilir,

Podcast veya sesli kitaplar dinleyebilir,Dilediğiniz parçaları sesli komutla çalabilirsiniz,Gerçek zamanlı bilgiler edinebilir (trafik durumu vb.),Akıllı ev sistemleri ile entegre olarak diğer cihazları kontrol edebilirsiniz.

Bunlar ve benzeri daha pek çok farklı görevi yerine getirmeyi başaran akıllı hoparlörler aynı zamanda akıllı ev sistemlerine sahip olan kişiler için tam anlamıyla bir yardımcı konumuna geliyor. Işıkları kontrol etmekten televizyonu açmaya ve diğer pek çok farklı işlemler için birçok unsur akıllı hoparlörler ile rahatlıkla kontrol edilebilir hale gelmektedir.

Akıllı hoparlörler ve yaşam

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak hayatımızın vazgeçilmezleri hale gelmeye başlayan yeni cihazlar birçok yönden hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Kablosuz ve akıllı cihazların sayısının giderek artması sadece tek bir seli komut ile istediğiniz emri cihazınıza vererek yanıt alabilmeniz mümkün hale gelmiştir. Eko önleyici özellikleri ile bulundukları ortamla da uyum gösteren bu sistemeler aynı zamanda seslerin çok daha net ve temiz bir şekilde sunulmasını sağlamaktadır. Akıllı hoparlörlerin tüm nimetlerinden yararlanmak için yaşam alanlarınızın da bununla uyumlu olması gerekmektedir.

Hayatımızı kolaylaştıran ve kökünden değiştiren yeni teknolojiler özellikle bu teknolojileri geliştiren firmaların rekabeti nedeniyle beklenenden çok daha kısa sürede gelişim göstererek hayatımıza dahil olmaya başlamıştır. Tasarımlarıyla da birçok yönden beklentilerini karşılamayı başaran akıllı hoparlörler farklı ve yepyeni bir yaşam biçimi sunmaya hazır hale geldiler. Dünyanın lider teknoloji markaları tarafından geliştirilen yeni nesil akıllı hoparlörler son yıllarda alternatifleriyle de göze çarpıyor.

Yapay zeka destekli akıllı hoparlöre yoğun ilgi

Yapay zeka teknolojisi hayatın her alanında karşımıza çıkmaya devam ediyor. Cihazların daha akıllı ve işlevsel olmasını sağlayan yapay zeka, eklendiği her cihazın adeta hayat bulmasını sağlıyor. Akıllı hoparlörler ise bu yazılımları destekleyen ürünlerden yalnızca biri. Akıllı evlere sahip kişiler tarafından kullanıldığında gerçek bir asistandan farksız olarak görev yapabilen bu cihazlar, hava durumu, trafik yoğunluğu, sipariş verme, randevuları öğrenme vb. basit işlemlerinin yanı sıra evdeki diğer cihazların da kontrol edilebilir olmasını sağlamıştır.

Birçok yenilik getirmeyi başaran cihazlar

Yapay zeka teknolojisinin nimetlerinden yararlanarak geliştirilen özel cihazlar arasından seçim yaparken bu tip işlev özelliklerinin neler olduğunu incelemeniz de tavsiye edilir. Günümüzde üretiminin birçok firma tarafından yapılmaya başlaması sayesinde hemen hemen her kesimden insan tarafından satın alınarak kullanılabilen bu cihazlar hayatımıza birçok yenilik getirmeyi başaran cihazlar arasında yerini almayı başarmıştır.

Tasarımları, ses kalitesi ve sesli komut algılama yetenekleri ile sıradan bir hoparlörden çok daha fazlasını sunana akıllı hoparlörler çok yönlü ve gelişime açık, özellik eklenmesi açısından da oldukça gelişmiş seçeneklere sahip. Türkiye başta olmak üzere dünya genelinde bu tip alternatif cihazlara ve akıllı hoparlörler ile benzer akıllı ev cihazlarına karşı ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Akıllı hoparlörler yapay zeka teknolojisi ile aynı zamanda çevresi ile tam uyumlu hale getirilmeyi başarmıştır.

kutu

Çok yönlü ve geliştirilebilir seçenekler

Akıllı hoparlörler uyumlu oldukları üçüncü grup uygulamalar ve özellikler sayesinde sürekli olarak geliştirilebilir ve öğrenebilir hale getirilmiştir. Özellikle son yıllarda üretilen ve piyasaya çıkarılan yeni cihazlar, Spotify ile uyumlu çalışarak istediğiniz parçaları hızla yüksek ses kalitesi ile çalınmasını sağlamıştır.

Öte yandan sadece yüksek ses kalitesi ve ses deneyimi yaşamak için uygun bir akıllı hoparlör arıyorsanız bunun için de firmalar tarafından benzer farklı yapıda ürünler geliştirilmiştir. Hayatımızı her açıdan kolaylaştırmayı başaran ve zamanın çok daha verimli kullanılmasını sağlayan bu tip ürünler, günümüzde henüz yeni yeni yaygın kullanım alanına ulaşsa da gelecekte yaşam alanlarının vazgeçilmezleri arasında yerini alacak gibi görünüyor.

Yapay zeka teknolojisi ile geliştirilmesinden kaynaklı olarak çevresi ile etkileşim içinde olan akıllı hoparlörler, tek başına evlerde yeterli bir ses sitemi olarak kullanılamayabilir. Ancak diğer akıllı cihazlar ile uyumu ve çeşitli uygulamalara bağlanarak komutlarınızı yerine getirmesi pratik bir kullanım sunmaktadır.

Akıllı ev sistemlerinin temel parçaları

Akıllı hoparlörlerin üretilmesinde ve geliştirilmesinde öncü markaların yeni nesil cihazları ise yeni modelde biraz daha kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi başarmıştır. Akıllı ev sistemlerinin temel parçalarından biri olmaya aday bu tip sistemlerin gelecekte evlerde yardımcı robotların kullanımına da en güzel örnekler arasında yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim