Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katıldığı törenle, Rusya doğalgazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden de Avrupa’ya iletecek olan TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı açıldı. Açılışta konuşan Erdoğan, “TürkAkım, büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkiler hem enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir projedir” derken; mevkidaşı Putin ise “Rusya-Türkiye arasındaki işbirliği, engelleme çabalarına rağmen her alanda gelişiyor” dedi. İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan, “Proje sayesinde 31,5 milyar metreküplük doğalgazın 15,75 milyar metreküpü aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan ülkemize ulaşacaktır. 33 senedir Rusya’dan 400 milyar metreküp doğalgaz tedariki sağladık” diye konuştu. İstanbul’da kurdelesi kesilen TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı açılış törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dışında Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da katıldı. Putin, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerinin gittikçe geliştiğine dikkat çekerek, “TürkAkım, Avrupa kıtası için önemli bir gelişme” ifadelerini kullandı.

“Ateşe atma hakkınız yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile İran arasındaki gerilime dikkat çekerek, “Kimsenin bölgeyi yeniden bir ateş çemberine atmaya hakkı yok” dedi. Erdoğan, Ortadoğu’nun son 20 yılda zaten bitap düştüğünü belirterek, TürkAkım Projesi’nin açılış töreninde ABD ve İran’a seslenirken, “Irak zaten sıkıntılı… İstikrarını tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya… Suriye’deki durum ortada… Şimdi kişisel menfaatleri uğruna kimsenin yeni çatışma alanı açma hakkı yok. Amacımız gerilimi düşürerek, aklıselimi hâkim kılmaktır. Artık yeni bedeller ödemeye kimsenin mecali kalmadı” ifadesini kullandı.

AVRUPA’YI ISITACAĞIZ

İstanbul’da kurdelesi kesilen TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı açılış törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katıldı. Putin, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerinin gittikçe geliştiğine dikkat çekerek, “Avrupa kıtası için önemli bir gelişme TürkAkım. Bu projenin gerçekleştirilmesi stratejik ortaklığımızın somut meyveler getirdiğini gösteriyor. Rus-Türk işbirliği, tüm engelleme çabalarına rağmen her alanda gelişiyor” dedi. Rus gazının Türkiye’ye ihracatının 30 yıldır sürdüğünü anlatan Putin, “Rus gazı Türkiye üzerinden Balkanlar’a sevk edilecek. Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesi bütün Avrupa ekonomisine tesir edecek” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim