Her sene Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan vatandaşlar için ekonomik destekler veriyor. Bu desteklerden biride “Buzağı desteklemesi”dir. 2018 yılının Buzağı Destek ödemelerinin yapılmasının ardından 2019 yılı 1. dönem Buzağı Destek ödeme tarihleri merak konusu oldu. Hayvancılıkla uğraşan ve destek için başvuran vatandaşlar “2019 Buzağı Desteği ne kadar?  Buzağı Destek ödemeleri ne zaman yatacak?” sorularını yoğun olarak araştırılıyor. Bu ve benzeri konuların detayları ve cevapları Diriliş Postası’nda…

2019 Buzağı Desteği ne kadar?  Buzağı Destek ödemeleri ne zaman yatacak?

T.C. kimlik numaralarının son rakamı 0 olanlara bugün, son rakamı 2 olanlara 30 Nisan, 4 olanlara 8 Mayıs, 6 ve 8 olanlara ise 15 Mayıs saat 18.00’den sonra yapılacak.

2020 YILI HAYVANCILIK DESTEKLERİ

2020 yılında hayvancılık konusunda verilecek olan destekler aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. 4 Ay ve Üzeri Buzağı ve malak 350 Soykütüğüne kayıtlı buzağı desteklemesi 500 Döl Kontrolü 50 (ek)

Yetiştiricilik Bölgesi İlleri 200 (ek) Anaç Manda 250 Soy kütüğüne kayıtlı manda 400 Malak 150 Soy kütüğüne kayıtlı Malak 400 Sürü yöneticisi desteği 01 Ocak ve 31 Aralık tarihleri için toplamda 5 bin TL Koyun-Keçi 25 TL/baş Tiftik 30 TL/baş Soğutulmuş Manda, koyun-keçi, İnek sütü Bakanlık tarafından her yıl belirlenir. Her bir sığır için Bakanlık tarafından her yıl belirlenir. Tohum (kutu) 70 TL/adet Yaş koza 50 TL/kg Arılı kovan 10 TL/adet Ana arı 15 TL/adet Damızlık ana arı 40 TL/adet 4 ay ve üzeri buzağı : 2. dönem başvuruları istenilen tarihler arasında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri kanalı ile alınacaktır. Soy kütüğüne kayıtlı buzağı: 2. dönem başvuruları belirlenen tarihler arasında alınacak olup başvurular Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ ne yapılacak. Malak desteklemesi : 150 TL destek için İl ve İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlükleri’ ne 400 TL destek için Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği’ ne üye olanlar birliklere başvuru yapabileceklerdir. Organik hayvancılık desteği kapsamında arı yetiştiricisine arılı kovan başına 10-15 lira verilecek. – 4 ay ve üzeri yaştaki buzağı için 350-600 lira destek verilecek. – Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum,

Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara ilave 100 lira destek ödemesi yapılacak. Dişi manda ve malak (yavrusu) için 250 lira destek ödenecek. – Küçükbaş hayvancılığı desteklemek için çoban istihdam desteği, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5 bin lira olarak ödenecek. – Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliğinde, anaç koyun keçi başına 25 lira, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta anaç tiftik keçilerine ilave 20 lira ödeme yapılacak.

– Yerli tosunları mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, hayvan başına 250 liraya kadar destek ödemesi yapılacak. – Oğlak tiftiğinin kilogramına 30 lira, anamal tiftiğin kilogramına 28 lira ve tali tiftiğin kilogramına 20 lira ödeme yapılacak.

BUZAĞI DESTEKLERİ NEREYE ÖDENİR?

Buzağı desteklemelerinden faydalanabilmek için, adına başvuru yapılan buzağının 120 gün yani 4 ay kadar bir süreyi işletmede tamamlamış olmaktadır. Devlet tarafından sağlanan buzağı desteklemeleri, bulunduğu işletmeye yapılmaktadır. Bu hayvanlar için dönem dönem başvurular bulunmaktadır. Başvurusunu birinci dönemde gerçekleştiren işletme sahiplerinin ikinci ve üçüncü dönem için başvuru yapmasına gerek kalmayacaktır. Desteklemeden faydalanabilmek için işletme sahipleri, üyeliklerinin bulunduğu; Süt Birliği ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne veya Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğinde kendi birliklerine ve daha üst birliklere giderek dilekçe vermek zorundadırlar. Hiçbir yere üye olmayan yetiştiriciler ise, işletmesinin bulunduğu yerdeki İl ve İlçe Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Müdürlüklerine müracaat ederek dilekçe vereceklerdir.

Ödemeler çiftçilere Ziraat Bankası tarafından yapılmaktadır. Ödemelerin yatıp yatmadığını Ziraat Bankası Destekleme Ödemeleri Sorgulama sayfasından yapılabilir.

Editör: TE Bilisim