Fissürün doğal tedavi yöntemleri ile ağrıları geçirilebilen bir rahatsızlıktır. Makat çatlağı olarak da bilinen fissür, doğru beslenme ve fissür tedavisi yöntemleri ile giderilebilmektedir.

Fissür Nedir?

Fissür makat bölgesinde meydana gelen deri yırtılmaları ve çatlaklara verilen isimdir. Küçük yırtılmalar olarak görülen fissürler, kaşıntı ve yanma hissine neden olmaktadır. Şiddetli ağrı ve kaşıntılara neden olabilen fissür, ilk başlarda küçük yırtıklar olarak görülmekte ve akut anal fissür olarak adlandırılmaktadır. İlerleyen dönemlerde uzun süreli bulunması ve şişlik oluşturması halinde kronik anal fissür olarak adlandırılır.

En net belirtisi ağrı ve yanma hissi oluşmasıdır. Uzun süre devam eden ağrılı bir rahatsızlıktır. Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin birçok kişinin başına gelebilmektedir. Dışkılama sonrasında kan gelmesi ve tuvalet kağıdında çizgi çizgi kan lekeleri oluşması şeklinde görülebilmektedir. Nadiren şiddetli kanamalara neden olan fissür, genellikle kolayca iyileşebilen küçük yırtıklardır.

Fissür Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Fissür oluşum nedenleri genellikle yanlış dışkılama ve beslenmeden kaynaklanmaktadır. Düşük oranda genetik faktörlere bağlı olan rahatsızlık, fazla ıkınmalardan dolayı oluşabilmektedir. Şiddetli kabızlık ve sert dışkılamanın makat dışını zedelemesinden dolayı oluşabilmektedir. Aynı şekilde şiddetli ishal, bazı bağırsak hastalıkları da fissür oluşumuna neden olmaktadır. Makat bölgesine uygulanan lavman, rektal termometre ve benzeri travmalar, ters ilişki sonucu makat kaslarının zorlanması ve gebelikler ile doğumlarda fissür oluşumu görülür.

Fissürün temelde küçük yırtıklar ile görünmesi fissür tedavisi sürecinin kısa ve kolay geçmesini sağlarken büyük ve geniş yırtıkların tedavi süreci daha uzundur. Enjeksiyon ve ilaç tedavisi ile düzeltilebilen fissürler, cerrahi tedaviler uygulanarak da düzeltilebilmektedirler. Farklı tıbbi uygulamaların yanı sıra fissürlerde meydana gelen yanma, kaşıntı ve ağrı hislerinin giderilmesi için doğal yöntemler uygulanabilmektedir.

Birçok doğal tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgiyi doğal tedavi yöntemleri sayfasından edinebilirsiniz.

Fissür Tedavisi İçin Kullanılacak Doğal Yöntemler

Fissür tedavisinde doğal yöntemler fissür bölgesinin rahatlamasını ve derinin onarılmasını sağlamaktadır. Makatta ciddi yanmalara ve ağrılara neden olabilen bu rahatsızlık farklı bitkisel uygulamalar ile rahatlatılmaktadır.

Aloe Vera, birçok rahatsızlığın giderilmesi ve derinin yenilenmesinde kullanılan aloe vera, fissür tedavisinde de uygulanmaktadır. Dokuların yenilenmesini sağlayan aloe vera jeli, fissür bulunan bölgeye nazikçe masaj yapılarak uygulanmalıdır. Bu uygulama sayesinde derinin yumuşaması ve rahatlaması sağlanır. Aloe vera bitkisinde kazınarak alınan doğal aloe vera dokusunun fissür bulunan bölgeye uygulaması ile kullanılması ve tedavi edilmesi mümkündür.

Sıcak su uygulaması, 5 litre suya bir tutam Papatya çayı atılarak kaynatılır. Ardından kaynayan sıcak sudan 1 çay bardağı alınır ve sıcak suyun içine karıştırılır. Elde edilen sıcak suyun üzerine 5 ila 10 dakika oturularak fissürlerin rahatlaması mümkündür. Karanfil çayı, papaya çayında rahatlaması sağlanan fissürlerin ağrılarını gidermek için karanfil çayı kullanılmaktadır. Aynı şekilde sıcak suyun içine bir çay bardağı kaynatılan karanfil çayı dökülerek oturma işlemi uygulanır. Bu uygulama ağrıların giderilmesini sağlar. Soğuk su, sıcak suya oturma uygulamaları gibi soğuk su da ani yanma ve ağrı hislerinin giderilmesini sağlamaktadır. Fissür bulunan bölgenin soğuk su ile yıkanması ve ardından hafifçe kurulanması ile fissürlerin rahatlatılması mümkündür.

Fissür Tedavi Sürecinde Dikkat Edilecekler

Fissür tedavisinde dikkat edilecekler rahatsızlığın giderilmesi ve tekrarlamasının önlenmesi için önemlidir. Tedavi için kullanılacak dışardan uygulamalı yöntemlerin yanı sıra bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi de rahatsızlığın giderilmesi için önem taşımaktadır. Bol su tüketimi, lifli ve sağlıklı besinlerin tüketimi bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. Zeytinyağı tüketimi bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük önem taşır ve fissür tedavisi için kullanılabilir.

Editör: TE Bilisim