ABD Dışişleri Bakanlığı, her yıl açıkladığı terörizm ülkeler raporunun 2019’a ait versiyonunu yayımladı.

Raporun Türkiye bölümünde, Türkiye’nin içeride terör örgütü PKK, dışarıda da terör örgütü DEAŞ ile mücadele ettiği vurgulanırken, özellikle DEAŞ’e karşı verilen mücadelede aktif rol oynadığı belirtildi.

“YPG, PKK’NİN UZANTISIDIR”

Diğer yandan PKK ve YPG’nin Türkiye sınırları içinde çeşitli terör eylemleri gerçekleştirdiği kaydedilen raporda, son 2 raporda yer verilmeyen “Türkiye’nin YPG’yi PKK’nın uzantısı olarak gördüğü” ibaresine bu kez yer verilmesi dikkati çekti.

DİN ADAMI İFADESİ KALDIRILDI

Raporun Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) değinilen kısmında ise Türkiye’nin FETÖ’yü “terör örgütü” olarak tanımladığı ve bu kapsamda yurt içinde ve yurt dışında yoğun tutuklamalar gerçekleştirdiği belirtilirken, örgütün ABD’nin terör örgütleri listesinde olmadığına vurgu yapıldı.

Öte yandan, geçen yılki raporda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için yapılan “sürgünde din adamı” tanımından din adamı ifadesinin kaldırıldığı görüldü.

TERÖR DESTEKÇİLERİNE ÖVGÜ

Raporun Suudi Arabistan bölümünde ise ülke içinde terör suçlamalarıyla birçok muhalif aktivist ve din adamını tutuklamasına da vurgu yapıldı.

Bunun yanı sıra raporda Libya, Suriye ve daha dünyanın birçok noktasında masum insanların kanına giren Suudi Arabistan ve BAE’ne övgü yağarken Yemen ve diğer ülkelerdeki silahlı örgütlerle yaptığı iş birliğine yer verilmedi.

DOĞU TÜRKİSTAN RAPORU

Raporun Çin bölümünde, Çin Komünist Partisinin “terörle mücadele” adı altında özellikle Doğu Türkistan’da yoğun izleme ve takip faaliyetlerinde bulunduğu kaydedilirken, “Çin hükümetinin terörle mücadeleye yönelik kitlesel izleme ve kontrol, sansür, dini ve etnik azınlıkların asimilasyonu gibi baskıcı yaklaşımı insan haklarını göz ardı ediyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda ayrıca, “Çin hükümeti, terörizm bahanesiyle Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur, etnik Kazak ve diğer Müslüman azınlık grup üyelerini gözaltına aldı.” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim