Diriliş Postası muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye, milli bayram veya üçüncü ülkelerle işbirliği toplantısı fark etmeksizin Yunanistan’da ana gündem olmayı sürdürüyor. Yunan Başbakan Kyriakos Miçotakis, 4’üncüsü Atina’da düzenlenen Avrupa Birliği-Arap Ülkeleri İşbirliği Formu’nda konuştu. Forum ile hiçbir alakası olmamasına rağmen konuşmasının temeline Türkiye’yi oturtan Miçotakis, “Ülkemizi daima hedef alan, tehdit eden, egemenlik haklarını hiçe sayan, aynı eylemleri Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) Münhasır Ekonomik Sahası’nda da yapan bir Türkiye var. Biz Yunanistan olarak binlerce mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Sahil güvenlik ekiplerimiz her gün binlerce hayat kurtarıyor. Türkiye, göçmen sorununu da bir tehdit olarak kullanmayı bırakmalı, Yunanistan’ın adını anarken daha dikkatli olmalı” açıklamasında bulundu.

İSRAİL İLE “DEĞERLİ” İŞBİRLİĞİ

Türkiye’nin 4 milyona yakın Suriyeli sığınmacıyı ağırladığı gerçeğine hiçbir şekilde değinmeyen Miçotakis, Ankara’nın Ege’ye özellikle ve bilerek bu insanları gönderdiğini ima etti. Bununla da yetinmeyen Yunan Başbakan; İsrail, Mısır ve Ürdün ile “çok değerli işbirliğine” atıfta bulunarak, bu ülkelerden Türkiye karşısında destek istedi.

SALDIRGAN ÜSLUP DİKKAT ÇEKİYOR!

Öte yandan dün Türkiye kıyılarına sınır olan çeşitli Yunan adalarında yaklaşık 130 düzensiz göçmenin Yunan Sahil Güvenlik güçleri tarafından kurtarıldığı açıklandı. Komşu basınında bu gelişme, Miçotakis’in ifadelerine paralel bir şekilde “Türkiye kasıtlı olarak bu insanları bize göndererek üzerimizde baskı kurmaya çalışıyor” algısı temel alınarak işlendi. Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos da önceki gün yaptığı açıklamalarda göçmen krizi ile ilgili olarak Türkiye’yi suçlamış, “Uluslararası hukuku ihlal ederek bizi korkutamazsınız. Biz ancak şehitlerimiz önünde diz çökeriz” diye konuşmuştu.

DEAŞ SÖZCÜSÜ DE ÖLDÜRÜLMÜŞ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, DEAŞ Sözcüsü Ebu Hasan el-Muhacir’in, önceki gün gerçekleştirilen bir operasyonla öldürüldüğünü duyurdu.

DEAŞ lideri Bağdadi’nin halefi olarak gösterilen El-Muhacir’in, Suriye’nin Cerablus kenti yakınlarında yapılan bir operasyonla öldürüldüğünü ifade eden yetkili, operasyonun Amerikan Özel Kuvvet askerleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. 2016 ve 2018’de DEAŞ’a katılan yabancılarla ilgili çalışmalar yapan Kanadalı gazeteci Graeme Wood’un verdiği bilgilere göre, Ebu Hasan El-Muhacir kod adıyla bilinen kişinin asıl adı John Georgelas. Kökleri Girit Adası’na uzanan Georgelas, Hıristiyan olarak büyüdü ve bir dönem Rum Ortodoks Kilisesi’ne bağlandı. Ancak lisede kötü bir öğrenciydi ve uyuşturucu müptelası oldu. 2001’de Müslüman olduğu belirtilen ve 2015’te DEAŞ’a katıldığı aktarılan Muhacir kod adlı Georgelas, yaklaşık 3 yıldır söz konusu görevi yürütüyordu.

Editör: TE Bilisim