Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Dayanışma adına, Balkanlar, Arnavutluk’u vuran depremden sonra rahatlama sağlamak amacıyla ancak birkaç günlüğüne güçlerini birleştirdi. Bu çalışmalarda Kosova ve Sırbistan ekiplerin birlikte hareket ettiği görüntülendi. İtalyan faşist medyası ise gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulunarak Arnavutluk’taki afeti Yugoslavya Kardeşliği’ni yeniden geri getirdiğini söyledi.

Başbakan Edi Rama, dün olağanüstü halin içine Lezha şehrini de dahil ettiklerini belirtti. Haber, Başbakan Rama tarafından, saraylara ve dairelere verilen zararı gördüğü sırada geldi ve sabır için dualarını tekrarladı.

Dıraç şehrinde Mira Oteli’m enkazın altında hala bir kişinin olduğunu şüpheleniyor. Fakat burada arama çalışmaları durdurulduğunu belirtildi.

Geçtiğimiz salı meydana gelen depremin ardından 51 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca, Dıraç ve Tiran şehirlerinde maddi olarak da büyük zararlar meydana geldi. Dıraç’ta 701 hasarlı ev var, 12 tanesi tamamen tahrip olmuş, 176 yüksek binalar 15 tanesi ise yıkılmış. Tiran’da 239 ağır hasarlı daire ve 8 bina kullanım dışı kaldı.

“ALLAH BİZİ KURTARDI”

Yetkililere göre, Dıraç şehrinde sahil boyunca yaklaşık 30 otelin yaşanma hale olduğunu tahmin ediliyor. Yunanistan’dan binaları ölçmek ve denetlemek için gelen 20 mühendisten oluşan uzman bir ekip var. Bu otelleri yeniden yapılması maliyeti yaklaşık 10 milyon euro olduğunu tahmin ediliyor.

Bir mucize sayılabilen, Manza’daki Sula ailesinin 15 kişisinin evinin tamamen tahrip olmasına rağmen Salı günkü depremden kaçmayı başarabilmesiydi. Ailenin reisi gözyaşları içinde anlatarak şu ifadelere yer verdi:

“Bugün harika bir bayram, çünkü deprem sırasında yıkılan bütün bina yıkımın içinden Rab beni 15 kişiyle kurtardı. Ve hepsinden kötüsü, oğlanlardan biri 2. kattaydı, kapı kapanmıştı ve çıkamadı. Kapının yanında, Allah kızı ve eşiyle çıkması için bir yer açtı. Çıktılar, Allah çıkardı, hepsi aşağıya indi. Üst kattaki karımla son kalan bendim. Ölümü bekliyorum bağırdığımda; Birbirimize cesaret veriyorduk, ancak insanlar da bize en iyi kelimeleri söyleyerek bizi destekledi.”

YARDIM FAALİYETLERİ SÜRÜYOR

Tiran Üniversitesi Rektörü Mynyr Koni, 6 Aralık’a kadar öğretim sürecinin durdurulmasını emretti. Rektör Koni’ye göre, bu karar psikolojik olarak ağırlaştırılmış olan mevcut durumdan sonra, dersin teknik güvenliğini güvenceye alan ve güvenceye alınana kadar geliyor.

Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan ise afetin olduğu an itibarıyla Arnavutluk Kızılhaçı ile irtibata geçtiklerini belirterek onların yönlendirmeleri doğrultusunda Türkiye’den iki, Bulgaristan ve Kosova’daki depolardan da birer tır yardım malzemesinin Arnavutluk’a gönderildiğini söyledi.

Türk Kızılayı’ndan 10 kişinin Arnavutluk’ta yardım faaliyetlerini yürüttüğünü ifade eden Altan, “İhtiyaca göre Türkiye’den getirilecek ve buradan tedarik edilecek malzemelerle afetzedelerin ihtiyaçlarını gidermeye devam edeceğiz.” dedi.

Diğer taraftan dünyanın dört tarafında yaşayan Arnavutlar’dan yardımlar gelmeye devam ediyor. Sadece İsviçre’de yaşayan Arnavutlar ve diğer milletlerden iki gün içinde yaklaşık 2 milyon frank toplandı. Bu ülkeden TIR’lar yardımlar Arnavutluk’ta depremden zarar gören insanlara gönderildi. Sanatçılardan, derneklerden de yardım kampanyaları düzenlendi ve hala bu faaliyetler devam ediyor.

Türkiye’den Türk Kızılayı, AFAD, TİKA ve İHH gibi kurumlardan ve hatta Türk halkı tarafından Arnavutluk’taki kardeşlerimize yardım faaliyetleri yürütülmektedir.

Arnavutluk salı günü 6,4 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı.

Editör: TE Bilisim