Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş /Ankara

Özel Haber Siber Güvenlik Uzmanı Mustafa Atilla Işık, son dönemde yaşanan siber saldırıların arka planını Diriliş Postası’na değerlendirdi.

Siber Güvenlik Uzmanı Işık, dünyada gelişmiş ülkelerin birbirine siber saldırılar gerçekleştirebildiğini belirterek, “Siber saldırıları arkasında finansal, askeri gayeler yatıyor. Amaç genelde veri hırsızlığı, hizmet akışını durdurmak oluyor” diye konuştu. Ülkelerin siber saldırılara karşı siber güvenlik orduları kurmaları gerektiğini belirten Işık, saldırıların birey öncelikli başlayıp genele doğru büyüyebildiğini, kişilerin de internet dünyasında gezerken tedbirli olması gerektiğini söyledi.

Mustafa Atilla Işık, Türkiye’nin de gelişimi, ilerlemesi ve büyümesi devam ettikçe Türkiye’ye yönelik siber saldırıların sayısının arttığını dile getirdi. 

İnternet ve teknolojinin gelişimiyle insan hayatının değişim yaşadığını, kolaylaştığına değinen Mustafa Atilla Işık, “Elektronik aletlerin hepsinde birer mikroçip var. Bu mikroçiplerin içinde yer alan işletim sistemleri internet dünyasına açılıyor. İnterneti bir deniz olarak düşünelim. Korumasız bir şekilde tüm bilgiler yüzüyor. Siber saldırıların birçoğunun arkasında ülkelerin siber orduları var. Siber ordular hem kendi ülkelerinin siber güvenliğini sağlıyor hem de karşı saldırılar gerçekleştiriyor” dedi.

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN MÜCADELE ALANI

Siber güvenlik orduları kendi ülkelerinin güvenliğinin yanı sıra diğer ülkelerin saldırı sistemlerini, finans sistemlerini ve kamu kurumlarına saldırı yaparak hizmet akışını durdurabildiğine dikkati çeken Siber Güvenlik Uzmanı Mustafa Atilla Işık, Türkiye’nin de gelişimi, ilerlemesi ve büyümesi devam ettikçe Türkiye’ye yönelik siber saldırıların sayısının arttığını dile getirdi. Siber Güvenlik Uzmanı Işık, “Genelde saldırılar gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler arasında oluyor. Bilişim sistemlerinin az olduğu geri kalmış ya da gelişemeyen ülkelerde siber saldırılardan bahsedemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Siber saldırıların finans sektöründe etkin olduğunu belirten Işık, bankacılık sisteminde siber saldırı sonucu oluşabilecek hizmet aksaklığının diğer siber güvenlik orduları tarafından bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi. Işık, “Siber saldırılarda hedef ekonomik zarar verdirmek oluyor. İkinci sırada güvenlik ve istihbaratın olduğu, ülkelerin internet dünyasındaki savaşıdır” ifadesini kullandı.

GÜVENLİK İÇİN GÜÇLÜ ŞİFRE

İnternette gezinirken güvenliğinden emin olunmayan sitelere girmenin tehlikeli olduğunu altını çizen Işık, indirilen uygulamaların veri hırsızlığı için bir ‘piyon’ olarak kullanıldığına dikkati çekti.

Siber Güvenlik Uzmanı Mustafa Atilla Işık, “Sistemi kilitlemenin yanı sıra ülkelerin internet trafiğini yavaşlatıyor. İnsanların iletişimi yavaşlıyor. Bir toplumu tümden etkileyebiliyor. Birey, siber saldırılar ve virüslerden korunmak için güçlü şifreler kullanmalıdır. Sosyal medya platformları, internet bankacılığı, telefonların ekran kilitleri de olmak üzere üye ya da kayıtlı olunan bütün ortamlarda güçlü şifreler kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

FİŞİ ÇEKMEK SALDIRIYA HİZMET

Telefonların bluetooth uygulamasının açık unutulması, bilinmeyen mecralarda WİFİ yoluyla internete bağlanılmasının da sakıncalı olduğunu belirten Siber Güvenlik Uzmanı Işık, muhakkak bir platforma giriş için verilen ilk şifrenin güçlü ve özel bir şifreyle değiştirilmesinde fayda olduğunu kaydetti.

Işık, “Siber saldırılar bireyin bilgilerinin çalınmasına, toplum nezdinde ülkelere zarar verilmesine neden oluyor. Ne kadar kitlesel görünse de ilk önce bireyden başlıyor. Şahsa özel bilgisayarlarda sunucuların fişinin çekilmesi çok modern olmuyor. Saldırı gerçekleştiren bu yolla zaten amacına ulaşmış oluyor. Amaç, kitlesel haberleşme ya da stratejik kilitlenmelere neden olmaksa eğer sunucunun fişinin çekilmesi saldırıyı gerçekleştirenin işine geliyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş /Ankara

Editör: TE Bilisim