Peki bu iddia gerçek mi; Kosova ile Sırbistan arsında yıllardır devam eden diyaloğu incelersek ve iki ülke arasında varılan anlaşmalara bakarak bunun iddiaya benzemediğini görüyoruz. Express gazetesinin açıklamasında, ABD’nin bütün başkanları geçmişten günümüze kadar olduğu gibi şimdi de Kosova’nın diğer konuları hariç, ülkenin sınırları konusunda da, “Sınırlara dokunamaz, onlar değişmez” aynı fikirde olduklarını belirtiliyor. Ancak Trump birçok konuda olduğu gibi bu konuda da ABD’nin eski başkanlarının fikrini desteklemdiğini aktarıldı. Bunun en büyük sebebi ise, Amerika’nın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R.Mc Master’ın değişmesiyle ve onun yerine Kosova karşıtı yaklaşımıyla bilinen, BM’de ABD’nin Büyükelçisi olduğu dönemde John Bolton’un göreve getirilmesinden kaynaklandığı kaydediliyor.

“TRUMP KOSOVA’NIN BÖLÜNMESİNİ İSTİYOR”

Kaynak’ta şu ifadelere yer verildi: “İki ülke arasında toprak değişimnden bahsedilebilir. Bu dramın sonu, Kosova’dan kalacak kısım, Arnvutluk’un bir ili olarak sayılacak.” Fakat uluslararası toplum Yugoslavya’nın dağılmasıyla bölgelerin bölünmesine karşı çıkıyor. Bosna Hersek’te yapılan katliamlara rağmen yine de Dayton anlaşmasıyla ülkedeki bütün toplumların aynı devletin çatı altında yaşamayı kararlaştırıldı. Aynı durum Hırvatistan ve Makedonya için de geçerli.

Bazı azınlık grupların bu ülkelerden ayrılmasını istemişse de bu tür amaçların gerçekleşmeine izin verilmedi.

Express gazetesinin elde ettiği bilgilere dayanarak geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Helsinki şehrinde ABD Başkanı Donlad Trump ile Rusya Devlet Başkanı gerçekleştirilen görüşmede bu konuda mutabakata vardıklarını aktarıldı.

Ayrıca gazetenin yaptığı haberinde, “Artık eğer Kosova bölünürse, Makedonya ve Bosna Hersek ile ne olacağını kimse bilmiyor. Tek bilinen şey Trump Yönetiminin Kosova’nın bölünmesi için Rusya ile aynı fikirde olduğudur” tespiti yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Kosova’nın bölünmesi konusunu görüştükleri konusunda Kosova’nın Express gazetesinde yayınlanan haber Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapıln açıklamada bunun gerçek olmadığını ifade edildi. Ancak eskiden ve en son Suriye’deki yaptıklarına bakarsak bu haberin gerçek olması ihtimaller yüksek.

PEKİ BU TÜR AÇIKLAMALARIN FİTİLİNİ YAKAN KİMDİ?

Bütün bu tartışmalar, ABD’nin Prişitne Büyükelçisi Greg Delawie’nin açıklamarından sonra geldi. Delawie katıldığı bir televizyon programında yaptığı konuşmasında Brüksel’de Kosova ile Sırbistan arasındaki yürütülen diyalogda iki ülkenin toprak değişikliği de gündeme gelebileceği sinyalini vermişti.

Fakat Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj son olanlarını değerlendirirken toprak değişimin söz konusu olmadığını vurgulayarak, böyle bir şeyin gerçekleşmesi söz konusu olursa, o zaman herkes bilmesi gerekiyor ki bu Balkanlar’da yeni bir savaşın çıkması demek dikkatini çekmişti.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi yaptığı açıklamada ise bölünme olmayacak, sırbistan ile sınırlar düzeltileceğini diyen Thaçi şu szölere yer verdi: “Sırbistan ile 400 kilometre sınırımız var. Sınırların yeniden belirlenmesi konusu da görüşelecek.”

Thaçi ayrıca Sırbistan’da bulunan ve Arnavutlar’dan oluşan Preşova vadisinin Kosova ile birleşmenin mümkün olabileceğini söyledi.

Thaçi’nin açıklamaları bile Kosova’nın bölünmesi olasılığını güçlendiriyor, çünkü Sırbistan bugüne kadar bedavay ahiç bir vermediğini herkes biliyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç geçtiğimiz günlerde Kosova ile devam eden diyalog sürecini değerlendirirken, “İki halk arasında bir “kısıtlama” olmalı” ifaldelerini kullandı.

Kosova’daki medya mensupları “Kısıtlama”, ile Sırpların yaşadığı kuzey Kosova’nın Sırbistanla birleşmesi anlamına geldiğini diye yorumluyor.

ULUSLARARASI TOPLUMUN KURBANI KOSOVA HALKI

Kosova’nın vize serbestisini alabilmesi için, Karadağ ile sınır sorunun çözülmesi şart konulmuştu. Bu sebeple kendine sahip çıkamayan Kosova, 8 bin 200 hektar Karadağ’a vermek zorunda kalmıştı.

Ayrıca 2001’de Sırbistan ile Makedonya arasında varılan bir anlşamaya göre Kosova’nın 2500 hektar Makedonya’ya verilmişti. Bu 2500 hektarın 429 hektarı, Kosova’nın Debelldeh köyünün sakinlerinin özel mülkü. O zaman köy sakinleri bu anlaşmayı şiddetle reddetmişti. Kosova Meclisi de çıkartan bir kararla reddetti, ancak bu sadece yarım saat sürdü çünkü o zamanki UNMIK’ın şefi tarafından bu karar geçersiz kılındı. BM Güvenlik Konseyi, Kosova toprakları konusunda Sırbistan-Makedonya anlaşmasının geçerli olduğu kararını almıştı.

BALKAN’IN İKİNCİ BOSNA’SI: KOSOVA

İki ülke arasında Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda devam eden diyalogun varılan anlaşmalardan biri Kosovalı yetkililere göre Çoğunlukla Yaşayan Sırp Belediyeler Toplumu, Sırp yetkililere göre de Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasıdır. Peki bu birliğin yetkileri ne olacak? Neden birçok analistlere göre Kosova Balkan’ın ikinci Bosna’sı olacağı fikrini savunuyor?

Kosovalı yetkilileri, Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği’nin yürütme yetkisine sahip olmayacaklarını sürekli ifade ettiler, ancak Sırplar ise bu birliğin daha çok yetikye sahip olması gerektiğini düşünüyorlar.

Kosova’daki siyasi ve hukuki gelişmlerini bilen analistlere göre, Kosova’nın bu iki kavramın Brüksel anlaşmasında kabul edilmesiyle Sırbistan’ın Kosova’da ikili egemenlik kurmasını sağladığı düşüncesindeler.

2015’te Sırp listesinin eski başkanının yaptığı açıklamaya göre, bu birliğin yürütme yetkisi olacak ancak özerklik diye bir şey olmayacak.

Aynı zamanda bazı kaynaklara göre Sırp Belediyeler Birliği kendi temyiz mahkmesine sahip olacak, kendi seçtikleri emiyet müdürü, Kosova devletinden Kuzey Mıtroviça için ayrılan özel fonunu bu birliğik kotrolünde, ekonomik gelişmesin kendin göztleyecek, şehircilik, sağlık ve kendin control ettikleri eğitimi olacak. Ayrıca, Sırbistan’ın Kosova’daki Sırp yapılarına gönderilen fonları da kontrol edecek. Böylece Balkan’ın ikinci Bosna’sı kurulmuş olacak ve bu iddiaların yukarıda bahsettiğimiz gibi gerçek olması ihtimaller yüksek.

Editör: TE Bilisim