Kanser, çağımızda en korkulan hastalıklardan biridir. Ancak bilim adamları ve doktorlar bu hastalığın belli adımları ve sağlıklı bir yaşam tarzını izleyerek önlenebileceğini iddia ediyor.

Son araştırmalar, haftada iki kutu şekerli içeceğin kanser riskini % 18 artırabileceğini göstermiştir.

İşte kanseri önlemeye yardımcı olan başlıca beslenme ve yaşam tavsiyeleri…

Gülmek

Gülmenin en iyi tedavi şekli olduğu söylenir. Araştırmalar bunun doğru olduğunu göstermektedir, çünkü gülmek, bağışıklık sistemini güçlendirir ve stres hormonlarını azaltır.

Dahası, vücudun kanserle savaşmaya yardımcı olan ölümcül T hücrelerinin üretimini teşvik ettiği belirlenmiştir.

Yürüyüş

Birçoğumuz bilgisayarlarla çalışma masasının arkasında bütün gün çalışıyoruz, ancak araştırmacılar uzun süre oturmanın rahim, bağırsak ve akciğer kanseri riskini artırabildiği konusunda uyarıyor.

Tatlı yeme isteğini görmezden gelme

Araştırmalar, vücuttaki yüksek şekerin, kilo almaya ek olarak anormal hücre büyümesine yol açabileceğini gösteriyor: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu durum, kanserin başlıca nedenlerinden biri.

Temizlikte lastik eldiven kullanın

İnsanlar evin temizliğini korumanın, hastalık ve mikropları önlemenin anahtarı olduğuna inanıyor, ancak bazı ev temizlik ürünleri toksik kimyasallar içeriyorsa kansere neden olabilir. Bu nedenle, toksik maddelerin cilt yoluyla emilimini önlemek için temizlik sırasında lastik eldiven giymek daha iyidir.

Günlük kahve içmek

Araştırma, günde 5 veya daha fazla fincan kahve içmenin beyin kanseri riskini % 40 oranında azalttığını göstermiştir. Ayrıca, kahve alımının ağız ve boğaz kanseri riskini de aynı derecede azalttığı görülmektedir.

Tamamen karanlıkta uyumak

Tamamen karanlıkta uyumanın, bazı kanserlerin büyümesini engelleyebilecek sağlıklı uyku hormonu olan melatonini teşvik ettiği kanıtlanmıştır.

Çalışmalar, geceleri suni ışığa uzun süre maruz kalmanın, meme ve prostat gibi kanserlerin oluşma riskini artırabileceğini, çünkü yüksek düzeyde stres hormonu ve kortizolün bağışıklık sistemini inhibe ettiğini ortaya koydu.

Güneş ışığı almak

Günde 10 ila 15 dakika güneşe maruz kalmak, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, kanlarında yüksek D vitamini seviyesine sahip kadınların, diğerlerine göre % 67 daha düşük bir kanser riski olduğunu belirtti.

Vücudun nem dengesini korumak

Bol su içmek, kilo verme ve cilt berraklığı gibi birçok fayda sağlar.

Bununla birlikte çalışmalar, vücudun nem dengesinin korunmasının, idrarda kansere neden olan maddelerin konsantrasyonunu azaltarak ve mesaneden daha hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olarak mesane kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Daha fazla sarımsak yiyin

Yiyeceklere daha fazla sarımsak katmak, mide kanseri riskini 12 kat daha düşürebilir.

Meyveleri bozdolabına koymayın

Araştırmalar, soğutulmuş meyvelerin, oda sıcaklığında tutulanlara kıyasla daha az kanser önleyici besin içerdiğini gösteriyor.

Dişçiyi ziyaret etmek

Bir diş hekimi kanseri önleyemese de, hastalığın erken teşhisine katkıda bulunabilir.

Baş ve boyun kanseri riskini azaltmak için iyi ağız hijyeni şarttır. Bu nedenle günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı önemlidir.

Başınızı koruyun

Araştırmacılar, kafa derisinde veya boynundaki cilt kanserllerinin, vücudun diğer bölgelerindekilere göre bazen daha ölümcül olabildiğini ifade ediyor. Bu nedenle uzmanlar, başın güneş ışığından korunmasının gerekli olduğuna dikkati çekiyor.

Spor yapmak

Günde sadece 30 dakikalık egzersiz, kanser riskini azaltabilir.

Sebze tüketimi

Sebze yemek, antioksidanlar açısından zengin olması dolayısıyla, sağlıklı bir vücut için çok önemlidir.

Uzmanlar, barsak kanseri riskini azalttığı için haftalık ıspanak ve lahana yemeyi tavsiye ediyorlar.

Kaynak: Al-Kuds

İlk kez!.. Tavuk eti ve kanser hastalığını ilişkilendiren araştırma!Dünya

Gelir düzeyi yüksek ülkelerde kanserden ölüm oranı daha fazlaDünya

Kan damarlarının sağlığını nasıl koruruz?Sağlık

3. trimesterde günlük 1 bardak nar suyu, fetal beyin gelişimini olumlu etkiliyorDünya

Editör: TE Bilisim