Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Kosova, Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan ‘da Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) verdiği Türkçe kurslarına yeni dönemde de yoğun ilgi var.

Söz konusu kurslar, bölge ülkelerindeki televizyon kanallarında alt yazılı olarak verilen Türk dizilerinin sayısındaki artış ve Bosna Hersek’teki gibi Türkçenin ilk ve orta dereceli okullarda seçmeli dil dersi olarak okutulmaya başlanılması, Türkçeyi öğrenmek ya da geliştirmek isteyenler için cazip hale geldi.

Yunus Emre Enstitüsü, Balkanlardaki Türkçe kursları ve Türk kültürünü tanıtıcı faaliyetleri ile Balkan ülkeleri ve Türkiye arasında geçmişten gelen ilişkileri de güçlendiriyor.

Bosna Hersek’te 2009 yılından beri faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, başkent Saraybosna’nın yanı sıra Fojnica ve Mostar kentlerindeki merkezlerde bu yıl 500’e yakın öğrencinin Türkçe kurslarına katılım sağlayacağını aktardı.

Yaman, YEE’nin bu üç kentteki merkezlerinde tertiplenen sertifikalı Türkçe kurslarının yanında ülke genelinde 10 ila 15 kentte sertifikasız Türkçe kursları da düzenlediklerine işaret etti.

Bugüne dek Mostar’da bin, Fojnica’da 500 ve Saraybosna’da 5 bin kişinin Türkçe kurslarına katılımda bulunduğunu aktaran Yaman, Bosna Hersek bulunan 4 üniversitede eğitim gören Türkoloji öğrencilerinin talepleriyle 3 aylık çeviri atölyeleri düzenlediklerinin bilgisini verdi.

Yaman, Türkçe kurslarını konuşma ekipleriyle destekleyeceklerine vurgu yaparak, kurslara düzenli olarak devam eden ve belli bir seviyenin üzerine çıkan kursiyerler içinden seçilecek öğrencileri de her sene Türkçe Yaz Okulu Programı çerçevesinde Türkiye’ye gönderdiklerini ifade etti.

Bosna Hersek’te Türkçeye olan alakanın her sene giderek arttığının altını çizen Yaman, gerek Balkanlardaki Türk yatırımlarının artması ile gerek okullarda Türkçe öğrenen öğrenci sayısının artması sebebiyle Türkçe öğretmenliği iş alanının oluşmasından dolayı Türkçeye talebin her geçen gün arttığını belirtti.

SIRBİSTAN’DA BİNE YAKIN ÖĞRENCİ TÜRKÇE ÖĞRENDİ

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 2015 yılından beri faaliyet veren YEE’nin Müdürü Fahri Akdoğan da Belgrad’daki merkezlerinde gerçekleştirilen Türkçe kurslarından bugüne dek bine yakın öğrencinin yararlandığını kaydetti.

Akdoğan, hala farklı düzeylerden 100’e yakın öğrencileri olduğuna işaret ederek, en çok başlangıç seviyesinde öğrencilerinin olduğunu, bunun da Türkçe kurslarına yoğun talepten kaynaklandığını ve artan ilginin kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

Sırbistan Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkçenin okullarda da seçmeli dil dersi olarak verilmesi hususunda protokol görüşmelerine başladıklarının bilgisini veren Akdoğan, güzel gelişmelerin olduğunu, Belgrad’daki okullardan ‘Türkçe kursu verir misiniz’ şeklinde ciddi talepler olduğunu ve bu talepleri karşılamaya çalıştıklarını belirtti.

“FARKLI KURUMLARDAN TÜRKÇEYE TALEP VAR”

Kosova, Priştine YEE Müdürü Mehmet Ülker, İpek, Priştine ve Prizren kentlerindeki merkezlerde yapılan Türkçe kurslarının yanında merkez dışı kurslar da düzenleneceğinin bilgisini verdi.

Ülke çapında enstitü ile iş birliği yapan kurum ve okullarda da Türkçe kurslarının düzenlendiğini aktaran Ülker, Kosova’da Türkçeye gösterilen ilginin gün geçtikçe arttığını, farklı kentlerden de Türkçe kursu talepleri aldıklarını ayrıca farklı kurumlardan da aynı şekilde talepler aldıklarını ifade etti.

Karadağ’daki Podgorica YEE Eğitim Koordinatörü Eda Polat da başkent Podgorica’nın yanında ülkenin çeşitli kentlerinde de Türkçeye yoğun bir ilginin olduğunu söyledi.

İlgi ve alakadan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Polat, Bijelo Polje, Ulcinj, Bar gibi kentlerden de talep aldıklarını Türkçe öğrenenlerin sayısının artacağına inandıklarını bildirdi.

Polat, Podgorica YEE olarak geçmiş senelerde olduğu gibi bu sene de Karadağ Üniversitesi ile Donja Gorica Üniversitesinde Türkçe kursları açacaklarının bilgisini paylaştı.

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’teki YEE de yeni döneme yaklaşık 60 öğrenci ile başlamayı hedefliyor.

Geçen sene Türkçe kursunu başarıyla tamamlayan 50 öğrenciye sertifikalarını veren Zagreb YEE’nin, bu seneki 60 öğrencilik kapasitesini doldurması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim