AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın termik santrallere filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi veto ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 termik santrale filtre takılmasını erteleyen yasayı veto etti. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. AK Parti Genel Merkezi’ndeki basına kapalı toplantı, saat 16.00’da başladı. Toplantının gündemine ilişkin konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten termik santrallere dair Erdoğan’ın veto açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı’nın insanı önceleyen politikalar ile “Hindistan ve Çin olmayalım” diyerek ticari düşüncelerden uzak karar alması dikkat çekti.

HAVAMIZ BOZULMASIN

Hava ve su kirlenmesini hiçe sayan, dolayısıyla filtrelerin daha ucuza üretilmesi için 2,5 yıllık beklenmesini isteyen teklifi reddeden Erdoğan’ın maliyet hesabı yapmayı kabul etmemesi dikkat çekerek, hayati bir karar aldığı görüldü.

Ömer Çelik, Türkiye’nin gündemine oturan termik santrallere ilişkin kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın veto ettiğini şu sözlerle duyurdu: “Havayı kirleten 15 termik santralin bacasına filtre takılmasını iki buçuk yıl erteleyen düzenleme Cumhurbaşkanımızın onayını bekliyordu. Cumhurbaşkanımız bu düzenlemeyi doğru bulmamış ve veto etmiştir. Cumhurbaşkanımız çevre konusunda hassasiyetini göstermiştir.” Çevreyi korumanın devlet ve vatandaşın görevi olduğuna dikkat çekilen açıklamada Çelik, “Cumhurbaşkanımız, ülkemizin ihtiyacının karşılanması zaruriyetinin, insan sağlığının önüne geçmemesi gerektiğini vurguluyor. Cumhurbaşkanımız, kanun maddesinin tekrar değerlendirilmesinde fayda görmüştür. Yeni belirlenecek süre 2-2,5 yıl kadar olmamalı” ifadelerini kullandı.

İlk veto Ak parti’ye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı süresi içerisindeki ilk vetosunu böylece kendi partisi ve ittifak ortağı MHP’nin aldığı karara verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen; 15 ilde bulunan termik santrallerin bacalarına filtre takılmasının 2,5 yıl daha uzatılması kararını veto etti. Erdoğan’ın ‘24 Haziran 2018’ tarihinde göreve geldiği günden itibaren ilk vetosu, kendi partisi ve iktidar ortağı MHP’lilerin aldığı ortak karara geldi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin 15 ilinde bulunan termik santrallerin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AK Parti ve MHP’nin vekillerinin oylarıyla kabul edilmişti. Meclis’ten çıkan bu karar sonrası santrallerin bulunduğu iller başta olmak üzere kamuoyunda tepkiler yükselmişti. Erdoğan veto etti…
Editör: TE Bilisim