Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, 320 milyar metreküp rezerv keşfedilen Karadeniz gazını değerlendirdi. Oğuzhan Akyener, yapılan aramaların boşa yapılmadığını ve birçok veriyle desteklendiğini belirterek, “Türkiye’nin yerli teknolojisi var, finansal problemi yok, tesis kurabiliyorsunuz, güvenlik problemi yok. Yani Türkiye, tam zamanında keşfi gerçekleştirdi.

Türkiye, hedefler koyup hamleler yaparken bu gerçekten çok güzel bir lütuf oldu. Uzun bir süreç bizi bekliyor. İnşallah orada da aynı müjdeyi alırız” dedi.

KRİTİK ZAMANLAMA

Türkiye’nin Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini kararlı bir şekilde sürdüreceğini belirten Akyener, yapılan aramaların boşa yapılmadığını ve birçok veriyle desteklendiğini belirterek, 320 milyar metreküp doğalgaz rezervin keşfi için dışarıdan destek alınmadığını söyledi.

Akyener, “Türkiye’nin yerli teknolojisi var, finansal problemi yok, tesis kurabiliyorsunuz, güvenlik problemi yok. Yani Türkiye, tam zamanında keşfi gerçekleştirdi. Türkiye, hedefler koyup hamleler yaparken bu gerçekten çok güzel bir lütuf oldu. Uzun bir süreç bizi bekliyor. İnşallah orada da aynı müjdeyi alırız” dedi.

Sondaj faaliyetlerinde maliyet kalemlerini oynatacak birçok faktörün bulunduğuna dikkati çeken Akyener, yerli imkanların bulunmasının Türkiye’ye avantaj sağladığını söyledi.

“DAHA BÜYÜK REZERVİN KEŞFİ İHTİMALİ VAR”

Sakarya Gaz Sahası olarak adlandırılan Tuna-1 kuyusunda çalışmaların devam ettiğine değinen Akyener, Türkiye’nin kâşif gemisi ‘Fatih’in keşfini küçümseyenlerin olduğunu belirterek, farklı ülkelerin Kıbrıs’ın güneyinde daha küçük rezervler keşfettiğini hatırlattı. Akyener, “Çalışmalar devam ediyor, bu kuyunun daha derinlerine inilecek. Daha derin seviyelerde daha büyük rezervuarların bulunma ihtimali de var. Rezerv tahmini yaparken potansiyelin yukarı yönlü devam etme ihtimali çok yüksek görünüyor. Türkiye, bu süreçte sondajlarını ekonomik olarak yapabiliyor. Yerli teknoloji, yerli imkânları ölçüsünde kendi sondajını tamamlayabiliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin doğalgazı 2023’e kadar üretime alacağını belirten Akyener, Sakarya Gaz Sahası’nın potansiyelinin büyük olduğunu sözlerine ekledi. Akyener, “Ekonomik olarak üretilmeme gibi problem yok. Hatta potansiyeli çok daha büyük bu bölgenin. Yeni bir bölge. İsrail’in offshore sahalarda ilk bulduğu 180 milyar metreküptü. Sonrasında 280 milyar metreküp saha buldular, sonra da Leviathan sahasını keşfettiler. Bizde de inşallah bu olur” ifadelerini kullandı.

TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener

“Konunun ehli olmayanlar yorum yapıyor”

Oğuzhan Akyener, Türkiye’de ‘petrol yok’ hikâyesiyle büyüdüklerine değinerek, bulunan rezervin tarihi değiştirdiğini dile getirdi. Akyener, rezervi küçümsemeye çalışanlara ilişkin, “320 milyar metreküp ne anlam ifade ediyor. Birçok kişi bu rezervi küçümsemeye çalışıyor. ‘Ekonomik olarak üretilmez’ deniyor. Konunun ehli olmadan bu yorumları yapmaya çalışıyorlar ama 320 milyar metreküp Kıbrıs’ın güneyindeki ‘Afrodit’ sahasının 118 milyar metreküp rezervi var. Yani bu saha ihtilaflı bölgede, sorunlu, üretilmesi için kendi ekipmanları yok, sondaj gemileri yok. Çok daha büyük paralarla sondaj gemisi kiralayacaklar. Maliyetleri çok daha yüksek, birçok farklı faktör var” dedi.

Editör: TE Bilisim