Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök / İstanbul

İşveren tarafını temsilen masada olan TİSK, “Yeni asgari ücret, mevcut istihdamı koruyacak, 4,5 milyon işsize iş sağlayacak düzeyde olmalı. Yaşam koşullarının da farkındayız. Ancak, gerçekçi ve stratejik bakış açısı ile yeni yatırım çekmemiz için makul ve dengeli bir asgari ücretin tespit edilmesi elzem” açıklamasında bulundu.

TİSK’TEN KAYIT DIŞI İSTİHDAM UYARISI

Asgari ücretin başta istihdam olmak üzere birçok ekonomik göstergeyi etkilediğine dikkati çeken TİSK, “Mevcut ekonomik tablo, üretim, istihdam ve rekabet edebilirlik açısından vergisini düzenli ödeyen, çalışanın sigorta primini düzenli yatıran işletmelerin varlığını sürdürebilmesini gerekli kılıyor. Bu işletmeler yüzde 36’ya ulaşan kayıt dışılıkla da mücadele ediyor. Bu sebeple yeni asgari ücret, gerçekçi bir bakış açısıyla mevcut istihdamı koruyacak ve 4,5 milyon işsize iş sağlayacak düzeyde olmalı” şeklinde açıklama yaptı.

GENÇ İŞSİZLİĞE DEM VURDULAR

TİSK, yeni asgari ücretin istihdama katılmayı bekleyen işsizler ve bilhassa gençler için anahtar nitelikte olduğunu ifade ederek, “Asgari ücret sadece bu ücretle çalışanların ücretini değil, aynı zamanda, diğer tüm çalışanların ücretini etkileyen bir gösterge, iş arayışında olan işsizlerimizin potansiyel ücreti, yatırımcıların yeni yatırım kararlarını etkileyen en temel kriterdir” değerlendirmesinde bulundu.

VATANDAŞIN BEKLENTİSİ AZAMİ

Pahalılaşan hayat şartları içinde mücadele veren Türk halkı asgari ücrete gelecek zammın azami seviyede olmasını bekliyor. Açıklanan enflasyon verilerinin asgari ücretle geçimini sağlayan kimseler için gerçekçi olmadığını düşünen vatandaşlar, TÜİK’in enflasyon verilerini hesaplarken kullandığı ürünlerin bir çoğunun evlerine hiç girmediğini söylüyor. TİSK’in açıklamalarını bir nevi tehdit gibi düşünen çalışanlar, işverenlerin kendilerini insani açıdan anlamasını istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konu hakkında “Çalışmalar ne boyutta görelim jestimizi yaparız İnşallah” sözlerini sevinçle karşılayan vatandaşlar açıklanacak rakamı merakla bekliyor. 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret tutarının bu hafta açıklanması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim