31 Mart seçimlerinin ardından tespit edilen usulsüzlükler nedeniyle 6 Mayıs’ta iptal edilen İstanbul seçimleri bu gün yenileniyor. Bu seçim bir yenileme seçimi olduğu için seçmen listesi güncellenmeksizin hazırlandı. Ancak 298 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun” çerçevesinde belirlenen 68 bin kişinin karşısına “oy kullanamaz şerhi” düşüldü. Seçmen kütüklerinde yer alan ‘oy kullanamaz şerhi’ notuna oy verme işlemi sırasında sandık görevlileri ile seçmenler tarafından dikkat edilmesi gerekiyor.

31 Mart’ta yapılan seçimlerde İstanbul’da 10 milyon 560 bin 963 seçmenin oy kullanma hakkı var. Seçim yenileme seçimi olduğu için listelerde güncelleme yapılmaksızın 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimden sonra ortaya çıkan 298 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun”un, “silah altında bulunan erler, askeri öğrenciler, cezaevindeki hükümlüler, kısıtlılar ve kamu hizmetinden yasaklı olanlar”ı içeren 7. ve 8. maddeleri kapsamındaki seçmenlerin seçmen kütüğündeki kayıtlarına “oy kullanamaz” şerhi düşüldü. 18-19 Haziran günü gerekli kurumlardan bilgileri alınan seçmenlerin karşısına oy kullanamaz şerhi düşülerek seçmen kütükleri hazırlandı.

Oy kullanamaz şerhi

23 Haziran’da hem sandık başında görevli olan sandık kurulu üyeleri ve müşahitler ile oy kullanmak için sandığa giden seçmenler oy verme işlemi sırasında bu ‘oy kullanamaz şerhi’nin bulunduğu kişilere dikkat etmesi gerekiyor. Sandık başkanları ve sandık üyelerinin bu şerhin düşüldüğü seçmenlere kesinlikle oy kullandırmaması gerekiyor. Burada da sandık başında bulunan görevlilerin herhangi bir olumsuzluk oluşmaması için bu nota dikkat etmesi gerekiyor.

Terhis olanlar oy kullanamayacak

31 Mart’tan sonra 23 Haziran’a kadar terhis olanların oy kullanamamasının nedeni ise; bu seçimin yenileme seçimi olması nedeniyle 31 Mart’ta askerde oldukları için seçmen listesinde bulunmamaları. 23 Haziran seçimleri için şerh düşülen asker veya terhis olanların sayısının yaklaşık 34 bin olduğu belirtildi.

Ayrıca bu seçim yenileme seçimi niteliğinde olduğu için 23 Haziran’da 18 yaşını dolduranlar oy kullanamayacak.

Kaç kişi oy kullanamayacak

Asker olduğu için 33 bin 775 kişi seçimde oy kullanamayacak. 8 bin 93 kişi hükümlü olduğu için seçimde oy kullanmayacak. 4 bin 633 kişi kısıtlı olduğu için seçimde oy kullanmayacak. 21 bin 157 kişi hayatını kaybettiği için seçimde oy kullanmayacak. Yine vatandaşlıktan çıkan 359 kişi seçimde oy kullanamayacak. Belirtilen sebepler dolayısı ile toplam belirlenen 68 bin 17 kişinin karşısına “oy kullanamaz şerhi” düşüldü.

YSK milletvekili mühürlü zarfları görüşmek için 14:00’da toplanacakGündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunu Üsküdar’da kullandıGündem

Editör: TE Bilisim