Yetkili kurumlar tarafından karayollarında seyir edebilen otomobil, otobüs, motorlu veya motorsuz kara taşıtlarının bireyler tarafından kullanılmasına yetki veren sürücü belgeleri, kimlik işlevi de görmektedir. Geçmişte sadece birkaç sınıf çeşidi bulunan sürücü belgeleri, 01/01/2016 tarihindeki düzenleme ile birlikte 16 farklı kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler; A, A1, A2, B, BE, B1, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, F ve M’dir. Yeni düzenleme sonucunda bazı ehliyet sınıflarında yer alan yaş şartları değiştirilmesi, ehliyetlere geçerlilik süresi eklenmesi gibi birçok yeni düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme içerisinde en büyük değişikliklerden birisi engellilere verilen H sınıfı sürücü belgesinin ortadan kaldırılmasıdır. Yeni düzenleme sonunda kişinin engel durumu ehliyetlerinde belirtilmektedir.

Araç kullanmak isteyen kişiler için ehliyet alma işi karmaşık gözükebilmektedir. Aslında oldukça kolay alınabilen sürücü belgeleri için birtakım kriterler bulunmaktadır.

Bu kriterler:

Yaş şartı Eğitim düzeyi Sağlık raporu Adli sicil kaydı

Ehliyet sınavı

En az ilkokul mezunu olmanız durumunda alabileceğiniz sürücü belgelerinde, en düşük yaş sınırı 16’ya çekilmiştir. A1, B1 ve M sınıfı sürücü belgelerine 16 yaş ve üzeri olmanız durumunda başvurabilir, farklı deneyim şartlarını tamamladıktan sonra diğer sürücü belgelerini de alabilirsiniz.

Sürücü belgesi sınavları günümüzde elektronik ortamda yapılmaktadır. Pandemi yasaklarının gevşetilmesi sonrasında sürücü kursları açıldı ve ilk ehliyet sınavı Temmuz ayı olarak açıklandı. Temmuz ayında sınava girecek olan binlerce kişi ise ehliyet sınavlarında çıkan soruları araştırmaya başladı. Bu sorulara https://www.mebehliyetsinavsorulari.com/temmuz-2020-ehliyet-sinav-sorulari.html adresinden kolaylıkla ulaşabilir ve sınava hazırlık yapabilirsiniz.

Elektronik Ehliyet Sınavı

Geçmişte yılın sadece belirlenen zamanlarında yapılan ehliyet sınavları, artık elektronik ortamda kısa bir süre içerisinde yapılabiliyor. Sürücü kursu tarafından randevu alarak gerçekleştirebileceğiniz sınav başvuruları için toplamda 4 hakkınız bulunmaktadır. Girmiş olduğunuz sınavda başarısız olmanız durumunda 15 ile 45 gün arasında randevu alabilir ve tekrardan sınava girebilirsiniz. Eğer bu süreyi geçirirseniz bir sınav hakkınızı kaybetmiş sayılırsınız.

Elektronik Sınav Ücreti Nedir?

E-sınav ücreti 2020 yılında 90 TL olarak belirlenmiştir. Gerek sürücü kursuna gerekse kredi kartı ile banka yoluyla ödeyebileceğiniz bu ücret sonrasında sınava giriş hakkı elde edebilirsiniz. Ücreti yatırmanız sonrasında sınav hakkı elde edebilmek için kursunuza başvurmanız gerekiyor. Bu başvuru sonrasında 2-3 gün içerisinde randevu tarihiniz belirlenmektedir.

Randevu tarihi belli olduktan sonra bu süreyi değiştirmek istiyorsanız en geç 3 gün önceden randevu değiştirme hakkına sahipsiniz. E-sınava girmek için gerekli olan belgeleri kurs müdürlüklerinden alabilirsiniz. Renkli ve fotoğraflı olması gereken sınav giriş belgeleriniz ile kimlik veya pasaport alarak sınavınıza gidebilirsiniz.

Elektronik Sınav Soruları

Elektronik sınava girmeden önce pek çok kişi internet üzerinden geçmiş sınav sorularını aratmaktadır. Bu sorular hakkında https://www.mebehliyetsinavsorulari.com/2019-ehliyet-sinav-sorulari.html adresi üzerinden bilgi alabilir ve e-sınava hazırlık yapabilirsiniz. Elektronik ehliyet sınavında toplamda 50 adet soru sorulmaktadır. Bu soru çeşitleri:

Trafik 23

İlk yardım 12 Motor 9 Trafik adabı 6

Bu soruları merkez sınavda 60 dakika içerisinde cevaplamanız gerekmektedir. En önemli sorulardan birisi de sınavda başarılı olmak için alınması gereken puan olarak karşınıza çıkmaktadır. Sürücü belgesi alabilmek için size sorulan 50 sorudan en az 35’ini doğru yapmalı ve sınavdan 70 puan almalısınız.

Editör: TE Bilisim